„Suntem preocupaţi de 5G, mergem în această direcţie într-un ritm alert, vrem să ţinem pasul cu tot ce înseamnă reglementări internaţionale şi standardizare. Dacă lucrurile merg bine este posibil ca undeva la anul să organizăm licitaţia”, a spus Grindeanu la evenimentul Concurenţa 2.0, organizat de Consiliul Concurenţei. “Vorbim de anumite lucruri care nu ţin doar de România, ci de politici internaţionale, de politici regionale. Trebuie să avem un dialog cu ţările din regiune, de anumite standardizări care au loc la nivel internaţional. Vorbim de eliberarea frecvenţelor respective. În momentul în care lucrurile acestea sunt făcute, scopul ANCOM şi ţinta noastră este să fim foarte bine pregătiţi şi să dăm drumul la această licitaţie”, a adăugat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, Licitaţia 4G organizată de ANCOM în 2012 a adus statului român 682,136 milioane de euro. “Această licitaţie trebuie să fie facută atunci când statul român câştigă cel mai mult de pe urma acestor frecvenţe. Dacă o faci prea repede nu e bine, dacă o faci prea târziu, iar nu e bine. Trebuie găsit acel moment potrivit astfel încât utilizarea acestor frecvenţe să aducă statului un venit consistent aşa cum a fost la 4G”, consideră Grideanu.
Lansarea unei rețele 5G nu poate fi făcută mai devreme de 2019
Liudmila Climoc, CEO Orange, spune că înainte de licitație trebuie ca tehnologia, chipseturile și echipamentele să fie standardizate, să fie disponibile spre comercializare și nu în variante demo. De asemenea, aceasta precizează că spectrul trebuie să fie disponibil și acest lucru trebuie agreat cu țările vecine.
“5G-ul trebuie să fie accesibil ca tehnologie pentru operatori ca aceștia să investească, iar tehnologia trebuie completată cu studii de caz pentru a vedea cum poate fi valorificată. 5G înseamnă mai mult decât broadband, vorbim de Internet of Things, care acum se cristalizează și nu știm cum va fi monetizat. Sunt cazuri care sunt din principiu considerate fezabile în Europa de Vest precum automobilele autonome. Acestea vor fi relevante pentru țări precum Germania sau Franța care au infrastructura dezvoltată. În România ne întrebăm când va fi fezabil sau pe ce rută, având în vedere stadiul infrastructurii. Vor fi aplicații în robotizarea fabricilor, dar va fi ceva localizat, nu putem vorbi de ceva la nivel național”, a declarat Ludmila Climoc.
În ceea ce privește tehnologia 3G, CEO-ul Orange spune că o întrebare care se pune este legată de coexistența și menținerea altor tehnologii precum 3G, 4G. “Se vorbește de cât de repede va fi oprit 3G și introdus spectrul pentru 4G. Nu vedem pe termen mediu această schimbare. Până la apariția 5G, noi nu vom avea posibilitatea să eliberăm spectrul de 3G pentru că sunt foarte mulți utilizatori și traficul este încă mare. În ceea ce privește 5G, eu cred că anul 2019 sau chiar 2020 ca fiind un termen fezabil de implementare fizică. Înainte de 2019 nu va fi posibil”, a spus CEO-ul Orange.
Valentin Popoviciu, vicepreședinte RCS&RDS: “2019 este un termen realist”
Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS, locul patru pe piața locală telecom și operatorul care câștigă cei mai mulți clienți prin serviciul de portare, consideră că organizarea licitației 5G anul viitor este binevenită.
“Nu cred că este prematură organizarea licitației 5G anul viitor. Orice licitație de spectru este binevenită pentru că operatorii au nevoie de spectru suplimentar pentru a putea să dezvolte noi servicii. Suntem pregătiți pentru 5G. Această tehnologie 5G vine cu niște modele de business care înseamnă o mai mare integrare între serviciile pe care le oferă alte industrii consumatorilor și serviciile de telecomunicații. Aceste modele sunt în dezvoltare și pe măsură ce industriile și studiile de caz vor evolua, vor apărea și aplicațiile practice care vor fi utilizate zi de zi. Anul 2019 este un termen realist”, a afirmat Valentin Popoviciu.
În ceea ce privește finanțarea pentru licitație, oficialul RCS&RDS a declarat că “pentru astfel de licitații găsim surse de finanțare potrivite”.
Legat de prețul pe care ANCOM îl cere pe frecvențe, Popoviciu a declarat că așteaptă de la ANCOM o analiză corectă în consultarea publică. “Suntem încrezători că va exista un element comun între ANCOM și operatori astfel încât să fie un câștig pentru beneficiarii finali”, a spus Popoviciu.
RCS&RDS consideră, de asemenea, că introducerea normelor de aplicare la Legea Infrastructurii este esențială. “Lipsa acestor norme îi blochează pe operatori în dezvoltarea de rețele. Încă avem zone rurale care nu sunt suficient dezvoltate și atunci clarificarea regimului infrastructurii ne ajută să ajungem mai rapid la cei care nu dispun de broadband și să implementăm ultimele tehnologii”, a precizat oficialul RCS&RDS.