Clădirile din Râmnicu- Sărat, Buzău, și București trec la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău sau în proprietatea privată a statului, angajații vor fi concediați
“Se aprobă transmiterea, fără plată, a unor bunuri mobile aflate în proprietatea privată a statului, având datele de identificare prevăzute în anexa nr.3, din patrimoniul Regiei Autonome „Rasirom” în patrimonial. Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău. (2) Patrimoniul Regiei Autonome „Rasirom” se diminuează cu valoarea de inventar a bunurilor mobile transmise potrivit alin.(1), iar patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău se majorează cu aceeaşi valoare”, se arată în actul normativ citat.
În Nota de Fundamentare, MAI motivează închiderea afacerii SRI prin faptul că era nejustificabilă economic. ‘’Activitatea desfășurata de Sucursala Autoservice „Râmnicu Sărat” înregistrează pierderi, având un impact negativ asupra rezultatelor financiare anuale înregistrate de Regia Autonomă „Rasirom”. Sucursala are valoarea capitalurilor proprii negative, din cauza pierderii înregistrate, funcționând fără a garanta că va fi în măsură să achite datoriile rezultate din activitatea desfăşurată..”
Contextul economic şi social specific teritoriului administrativ al județului Buzău a determinat o scădere a cererii de prestare a serviciilor de service auto, respectiv afectarea activităţii Sucursalei Autoservice „Râmnicu Sărat”, studiile de impact realizate relevând o stagnare demografică și o migrare a posibililor beneficiari ai acestor servicii către alte zone, mai spune MAI.
Nu sunt precizate informații suplimentare privind cifra de afaceri a service-ului, număr de clienți, situația datoriilor ori creanțelor.
În prezent, Regia Autonomă „Rasirom” are încheiate contracte individuale de muncă cu un număr de 7 salariaţi care îşi desfăşoară activitatea la Sucursala Autoservice „Râmnicu Sărat”, iar în măsura adoptării actului normativ propus, raporturile juridice de muncă vor înceta în condiţiile legii, cu plata de salarii compensatorii, din bugetul Regiei. Potrivit NF a MAI În structura cheltuielilor de exploatare a sucursalei buzoiene, ponderea cea mai mare o dețin cheltuielile cu personalul care se ridică la aproximativ 58% din total cheltuieli de exploatare.
Reamintim, cu această ocazie, că la rectificarea bugetară din august, SRI a pierdut aproape 25 de milioane de euro din bugetul să acordat de stat, de peste 500 de milioane de euro anual. Și alte servicii au avut tăieri de bugete, nu însă atât de mari ca ale SRI.
Cu ce se ocupa RASIROM
Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, Rasirom, afacere oficială a SRI, „funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații și suntem integratori de soluții de securitate fizică și informatică. Principalele noastre obiective sunt securizarea cibernetică și fizică a infrastructurilor critice naționale și europene, precum și asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic.“
În anul 2002, Regia Autonomă Rasirom a încheiat un parteneriat cu francezii de la Deny Security pentru montarea încuietorilor mecanice și a sistemelor complexe de control acces și supraveghere video în penitenciarele din România. În baza acestei colaborări au fost asigurate (la penitenciarele Bacău, Galați, Rahova) și s-au livrat echipamente pentru instalații complexe de securitate la penitenciarele Gherla, Colibași, Mărgineni, Iaşi, Poarta Albă. Pe latura civilă, Rasirom a asigurat instalarea sistemelor de control acces hotelier online și offline (Hotel Belvedere – Govora, Hotel Yaki – Mamaia). Printre clienții permanenți ai Regiei se numără Administraţia Prezidenţială, Senatul României, Camera Deputaţilor, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, MAE, MAI, Ministerul Finanţelor Publice, SRI, SIE, STS, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Banca Națională a României, Imprimeria Naţională SA, Romarm, Direcţia Generală a Vămilor, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat și Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor.
Compania și-a mai extins gama de servicii către soluțiile tehnologice de securitate fizică. Astfel, spun reprezentanții Rasirom, „dispunem de soluții de identificare a fizionomiei, amprentă digitală, iris, amprentă palmară şi vocală. Oferim soluții de preluare imagini, dispecerate de televiziune cu circuit închis, detecție automată a mișcării pentru exterior și interior. Detecția, semnalizarea și stingerea automată a incendiului sau controlul antiterorist sunt alte capabilități de care dispunem, totul pentru a întregi securitatea fizică a clienților.“
Activitatea curentă a Regiei Autonome „Rasirom” se desfăşoară în cadrul imobilului situat pe strada Pinul Alb nr. 3, sector 2, București, respectiv infrastructura logistică şi IT este amplasată în incinta aceluiaşi imobil.