Guvernul României a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care prevede că „finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale ANCPI și ale instituțiilor subordonate se asigură integral din venituri proprii”. Cu alte cuvinte, ANCPI nu va mai primi bani de la bugetul de stat, cu excepția cofinanțării proiectelor din fonduri europene. Salariile și Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) vor fi susținute din încasările agenţiei.

„Vom aloca mai mulți bani Programului naţional de cadastru și carte funciară, vom grăbi înregistrarea imobilelor, gratuită pentru cetățeni. Fondurile vor fi folosite mai mult pentru cadastru, în sensul că suma alocată primăriilor va fi mai mare.  Prin decizia guvernului, ANCPI își va recăpăta independența financiară, pierdută în noiembrie 2009, ceea ce înseamnă atât consolidarea capacității administrative și financiare a Agenției, cât și accelerarea PNCCF, lucru care va grăbi inclusiv dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes național”, a declarat în exclusivitate pentru revista Capital Radu-Codruț Ștefănescu, președinte – director general al ANCPI.

Agenţia a publicat, recent, lista comunelor care vor beneficia de cadastrare integral din fonduri externe nerambursabile. România are la dispoziţie peste 310 mil. euro prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, ce vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023, sunt cuprinse 660 de comune din toate județele țării care vor beneficia de fonduri europene. Lista localităților poate fi consultată aici

CITIŢI ŞI S-a dat startul cadastrării gratuite din bani europeni

Până acum, 34 de comune au fost cadastrate integral, iar în alte 189 de comune se desfășoară lucrări de cadastru general la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale. Totodată, au fost finalizate lucrările în 1.217 sectoare cadastrale din 497 de localităţi. În prezent se desfășoară lucrări de cadastru general în 15.274 de sectoare cadastrale din 1.863 de localităţi.

Cele mai multe imobile înregistrate până acum, în acest an, au fost în judeţele Olt – 46.760, Alba – 34.827, Galați – 28.697, Gorj – 28.138 și Teleorman – 27.529.

În 2017, peste 322.000 de imobile au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Suma alocată în acest an de ANCPI pentru contractele de finanțare a fost de peste 440 de milioane de lei (venituri proprii), iar fiecare primar care a solicitat finanțare a primit, 150.000 de lei, față de 135.000 de lei în 2016. 

Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, peste 860 mil. euro, și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 mil. euro. O altă sursă de finanțare pot fi și fondurile din bugetele locale ale primăriilor.