Reprezentanții ministerului au constatat că membrii comisiei de recepție a construcțiilor din România, care nu erau specialiști în domeniul respectiv, își exprimau opiniile față de lucrările executate fără a avea competențe referitor la specificul lucrărilor executate. Pentru a evita ca un membru al comisiei să se pronunțe pe un domeniu pe care nu are competențe s-a modificat regulamentul în sensul în care fiecare membru trebuie să se exprime în limita competențelor sale. Chiar dacă este o modificare necesară, aceasta va îngreuna și mai mult recepția construcțiilor, în special în localitățile mici.

Noul regulament vine după ce revista Capital a atras atenția, în cadrul campaniei România Blocată, că statul obligă investitorii să construiască ilegal.

CITIȚI ȘI Statul ne condamnă să construim ilegal

Concret, un român care vrea să construiască legal o casă cu etaj are nevoie, pe lângă muncitori, de următorii specialişti: proiectant arhitectură, proiectant structură, proiectant instalaţii, verificatori de proiecte pe cele trei domenii, uneori expert tehnic, auditor energetic, apoi, în execuţie, diriginte de şantier, responsabil tehnic cu execuţia, şef de şantier, responsabil cu controlul calităţii şi, peste toţi, un inspector de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). În plus, mai sunt ceruţi responsabili cu protecţia muncii şi responsabili cu prevenirea şi stingerea incendiilor.

De unde specialiști

În România există 81 de responsabili tehnici cu execuţia instalaţiilor electrice autorizaţi. Mai clar, în 20 judeţe nu există niciun astfel de specialist, în alte nouă există câte unu, în timp ce în Bucureşti sunt grupaţi o treime dintre ei.

Numărul responsabililor cu instalaţiile termice, sanitare şi de ventilaţie/climatizare este şi mai mic, respectiv 68 de persoane, dintre care un sfert în Bucureşti. Şi în cazul acestei specialităţi, jumătate din judeţele ţării sunt neacoperite, iar în opt dintre ele este câte o singură persoană autorizată. Aceşti specialişti ar trebui să verifice anual zeci de mii de şantiere la nivel naţional.

 

Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul disciplinelor care, în aparenţă, au suficienţi oameni pregătiţi. În evidenţele ISC figurează 14.788 de diriginţi de şantier autorizaţi, însă şeful reprezentanţei lor profesionale spune că doar aproximativ 1.700 practică efectiv această meserie.

Ce spune noul regulament

Noul regulament, care a fost elaborat și cu ajutorul patronatelor din construcții și a Ordinului Arhitecților din România, stabilește că investitorul poate desemna numărul de specialiști pe care îl consideră necesar pentru efectuarea recepției. Adică nu mai este limitat, ca acum, doar la trei specialiști pe care îi poate desemna.

Mai exact, va exista un reprezentant desemnat de investitor (care este și președintele comisiei), un reprezentant al primăriei, cel puțin câte un specialist din domeniile aferente lucrărilor de construcții supuse recepției (alții decât cei implicați în proiectarea/execuția lucrării) – aceștia vor fi angajați de investitor cu contract de muncă sau pe baza unui contract de prestări servicii. Pe lângă aceștia, comisia se completează obligatoriu cu un reprezentant ISC (pentru lucrările publice sau pentru cele private care depășesc 1 mil. lei), un reprezentant ISU și un reprezentant al direcțiilor pentru cultură (în cazul construcțiilor monument istoric).

O altă modificare importantă adusă de regulament este eliminarea obligației investitorului de a transmite în termen de cinci zile către ISC referatele proiectantului și dirigintelui de șantier. Asta după ce s-a constatat că această regulă nu era respectată.

IATĂ NOUA VARIANTĂ A REGULAMENTULUI