Pentru început, statul va obliga prin lege proprietarii de clădiri istorice să-şi îmbunătăţească imobilele într-o anumită perioadă de timp, care nu a fost încă stabilită, se arată în documentul citat. „În cazul în care acest lucru nu este realizat, autoritatea administraţiei publice locale trebuie să poată achiziţiona/dobândi aceste structuri pentru a le consolida/reabilita, cu finanţare de la bugetul local sau bugetul de stat, după caz“, se precizează în strategia Ministerului Dezvoltării.

La fel, statul vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune la cumpărarea clădirilor certificate ca monumente istorice, care sunt vacante şi neutilizate pe o perioadă extinsă şi care sunt avariate. Statul ar putea cumpăra aceste imobile prin Ministerul Culturii conform legii privind protejarea monumentelor istorice.

„Acest cadru legal trebuie să permită conservarea, regenerarea şi, dacă este posibil, schimbarea destinaţiei acestor clădiri“, precizează autorii strategiei.  

Strategia Naţională de Locuire, un document la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru actualizat în aprilie 2016. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor.

CITIŢI ŞI