Se restartează războiul odată cu surprinzătoarea retragere a rușilor din regiunea Herson? Cresc șansele ca Putin să iasă pe ușa din dos a istoriei? Se apropie Ucraina de momentul culminant care îi poate aduce victoria? Colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru, un fin cunoscător al spațiului ex-sovietic, a fost invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic, alături de care a purtat un dialog incitant despre cele mai plauzibile scenarii pe frontul de Est.
Toată planeta se întreabă, zilele acestea, cu speranță, dar și cu o firească precauție, ce ascunde de fapt retragerea ruşilor din Herson? Este o retragere strategică, o capcană abilă întinsă ucrainenilor sau e o mult dorită și mult așteptată invitaţie la negocieri de pace?
Schimbă americanii regula jocului?
Negocierile febrile inițiate de americani, atât la Istanbul cât și la apropiatul summit G20 din Bali, pe fondul influenței crescute a republicanilor în urma alegerilor intermediare de săptămâna trecută, ar putea marca un progres semnificativ în direcția păcii. Există o puternică direcție în comunitatea internațională în favoarea păstrării de către Rusia, statul agresor, a statalității sale, a explicat colonelul (r) Tudor Păcuraru.
Cel mai probabil scenariu ar fi un conflict înghețat, în care ambele părți să aibă de câștigat, apreciază fostul colonel SRI. Însă această soluție are marele dezavantaj că se poate prelungi pe termen nedefinit, a completat invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul EVZ Play.
„Nu există soluție de win-win, este o soluție de pierderi limitate ale ambelor părți. Această soluție va menține tensiunile și ura, adică interesele complexului militaro- industrial”, a subliniat expertul militar.
Col. Păcuraru: Teritoriile care nu pot fi stăpânite trebuie abandonate
Deși Tudor Păcuraru avertizează că în zona ocupată de Rusia încă din 2014, Donbas, există multe conflicte interetnice. Aspect cheie care readuce în actualitate ostilitățile războiului din fosta Iugloslavie, destrămată în mai multe țări în urma disputelor interetnice. Cel mai alarmant aspect este statutul politic și administrativ al regiunilor din zona Donbas, declarată de Putin rusească din anul 2014.
„Acele teritorii care nu pot fi stăpânite nici de o parte nici de cealaltă, vor trebui abandonate. În Donbas ar fi trebuit să aibă loc cu ani în urmă un plebiscit sub control internațional, nu unul controlat de autonomiști. Toate mizele etnice au fost tulburate, populația a fost deportată. Va fi o negociere dificilă. Această dușmănie dintre ucraineni și ruși va persista încă mulți ani de acum încolo, spre buna desfășurare a afacerilor militaro-industriale”, a argumentat colonelul Păcuraru, care este și editorialist EVZ.
O sută de ani de războaie?
Chestionat de Robert Turcescu dacă nu există riscul unei degringolade extreme și găști teroriști, invitatul a confirmat că „nimeni nu vrea o iugloslavizare a Ucrainei”, obiectiv luat în calcul la summitul G20 din Bali. Însă Rusia riscă foarte mult dacă se ajunge la un război civil în urma unui eșec al lui Putin. „Va fi o reeditare a soluției iugoslave, trebui să se găsească o cale spre o nouă stabilitate în zonă (…) Primul Război Mondial tot din Bosnia a pornit. Trebuie găsită o altă ecuație, bazată pe economic, pe infrastructură, altfel pot urma o sută de ani de războaie”, a mai subliniat expertul.
Emisiunea integrală cu Tudor Păcuraru: