Europa se confruntă cu o criză prelungită a gazelor naturale. Prețurile gazelor naturale au crescut exponențial în ultimele luni, iar cele mai recente mutări ale Rusiei dovedesc că bătrânul continent rămâne în continuare dependentă de gazul rusesc. România este prinsă la mijloc în acest război, însă există voci care se gândesc la soluții ca țara să aibă un rol mai mare de spus, la nivel geopolitic, în estul Europei.
Invitat în podcastul EVZ Play de vineri, expertul ONU în dezvoltare durabilă Călin Georgescu, care este și propunerea AUR ca premier desemnat într-un eventual guvern, a explicat ce soluții avem la îndemână pentru ca România să joace un rol mai mare în regiune.
Chestionat de jurnalistul Dan Andronic cum s-ar poziționa în controversata chestiune a gazului rusesc care divide Europa, Georgescu a specificat: „Aș face orice pentru binele poporului meu, inclusiv un contract cu Rusia”.
„Noi am predat totul pe gratis. Am intrat în NATO cedând Insula Șerpilor„
Invitatul s-a referit, în intervenția sa, și la episodul intrării României în NATO și a criticat lipsa de grijă a politicienilor de după 1989 pentru resursele țării. „Noi am predat totul pe gratis. Am intrat în NATO prin contractul cu Ucraina, cedând Insula Șerpilor. Lui Emil Constantinescu nu i-a păsat cu adevărat de țară. În România se gândește mic și se acționează și mai mic”, a subliniat politicianul.
Georgescu: Aș fi în relații ireproșabile cu toate țările mari
Cu o lungă experiență în străinătate, care a inclus și componenta de lobby geostrategic, Călin Georgescu a invocat exemplul Ungariei, care deși nu are nici pe departe resursele României, a făcut investiții istorice sub guvernarea Orban. „Viktor Orban își iubește țara. Au un lobbyimpecabil”.
Expertul ONU în dezvoltare durabilă a criticat de asemenea faptul că România nu are „vreo relație impecabilă cu niciun vecin. Dacă aș fi premier aș fi în relații ireproșabile cu toate țările mari”. Chestionat dacă asta ar însemna inclusiv o relație amiabilă cu Rusia, Călin Georgescu a nuanțat: o relație civilizată.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: