EXCLUSIV Impactul noilor modificări fiscale. Remus Dănăilă: O aberație legislativă

Consultantul fiscal Remus Dănăilă analizează impactul noilor modificări fiscale și dificultățile pe care le vor întâmpina afacerile, în special în ceea ce privește impozitarea pe cifra de afaceri. Ce se va întâmpla în perioada următoare, din perspectiva antreprenorilor?

Consultantul fiscal Remus Dănăilă spune că impactul principal este reprezentat de creșterea impozitării pe mai multe ramuri ale business-ului, de la tipurile de afaceri, la tipurile de taxe care se vor percepe. Este vorba de taxele la impozitele pentru IMM-uri, dar și taxele pe salarii.

Chiar dacă acestea din urmă nu s-au modificat, se vor aplica și altor venituri sau beneficiari de venituri care erau exceptați până acum sau erau limitate.

O problemă majoră a modificărilor fiscale

De asemenea, mai există taxele pentru cifra de afaceri, o problemă majoră evidențiată de Remus Dănăilă. Taxa de 1% din cifra de afaceri ajustată pentru firmele cu venituri de peste 50 de milioane de euro, transformă, paradoxal, firmele mari cu profitabilitate mică în microîntreprinderi.

„Astfel, nu contează ce business ești, nu contează dacă ai avut probleme în acel an și a scăzut piața. Nu contează că a scăzut puterea consumatorilor pe serviciile sau produsele pe care le oferi și implicit vânzările companiei au scăzut și randamentul a fost afectat, vei fi nevoit să plătești către statul român un procent de 1% din cifra de afaceri”, spune consultantul.

Consultantul fiscal spune că niciun business din lume nu este constant sau într-o creștere constantă, pentru că există și momente, ani, în care afacerea are probleme. Pot să scadă vânzările, să crească prețurile unor materii prime.

„În ultimii ani cel puțin, de când cu pandemia, provocările pentru afaceri sunt foarte mari. A fost pandemia, războiul cu Ucraina, războiul acum cu Israel, care face ca piața materialelor pe care le folosesc să varieze.

Prețul oțelului, materialele de construcție, cipurile, calculatoarele, toate au crescut sau au scăzut. Și atunci îți vine un an din acesta în care tu n-ai ce să faci, te alimentezi cu materie primă mai scumpă, automat îți scade această profitabilitate și automat nu o să crești”, declară Dănăilă.

Este o aberație legislativă să plătești când nu ai profit

Acesta subliniază că firmele cu cifră de afaceri mare sunt, în general, firme serioase cu mulți angajați, care se confruntă cu provocări semnificative în actualul context economic global. Aceste companii vor fi obligate să plătească taxe chiar și în anii în care sunt pe pierdere.

„Hai să fim serioși, cifrele de afaceri de peste 50 milioane de euro, în general, le au în general firmele serioase, cu destui oameni angajați, exceptând, să spunem, anumite business-uri, gen traderii de cereale. Acolo poți să zici că faci cifre foarte mari cu 5-10 angajați.

În general, firmele de peste 50 de milioane de euro au suficienți angajați, care muncesc, care încearcă să găsească soluții, care produc, au materii prime, nu numai comerț. Ești prins însă cu niște stocuri într-un an în care poți să ieși pe pierdere. Și tu va trebui să ieși pe profit”, explică Dănăilă.

Din punctul său de vedere, este „una dintre aberațiile legislative, fiscale”. Trebuie să plătești când nu ai profit și, practic, să mărească „gaura” companiei respective, punctează Remus Dănăilă.

Acesta avertizează că noile taxe pot duce la o destabilizare a fluxului de numerar al companiilor, aducând și mai multe dificultăți financiare, mai ales în perioadele în care afacerile sunt deja afectate de factori externi.

„Putem deja să ne ducem și în managementul financiar, unde deja dai peste cap cashflow-ul companiei și îi vei aduce și mai multe greutăți, pentru că ea trebuie să plătească acea taxă în momentul în care oricum este afectat”, a declarat consultantul fiscal Remus Dănăilă.

Întregul podcast poate fi vizualizat AICI.