Firma vizată este Euroins, iar informația ne-a fost confirmată, astăzi, inclusiv din surse din zona supravegherii. De altfel, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Cristian Roșu, a spus, la o întâlnire cu reprezentanții pieței, că a avut ieri o discuție cu o firmă de asigurări și că au căzut de acord asupra unui plan de măsuri, propus chiar de către respectiva firmă.

Dacă planul de măsuri, care se întinde pe două luni, nu va fi respectat, atunci vor urma măsuri din partea ASF și chiar sancțiuni, a spus Roșu, fără să dea numele companiei vizate.

Capital a aflat, însă, că este vorba despre Euroins care, după ce a trecut printr-un amplu proces de restructurare a departamentului daune, a înregistrat un număr record de reclamații venite de la păgubiți care au primit banii cu întîrziere, parțial sau deloc. Din informațiile noastre este vorba despre peste 500 de petiții întegistrate la ASF doar în ultimele trei luni ale anului trecut.   Detalii în exclusivitate despre procesul de restructurare găsiți AICI. 

Sursele noastre spun că măsurile promise de Euroins vizează completarea necesarului de inspectori de daună, eficientizarea serviciului de call-center, destinat programărilor pentru constatarea daunei , precum și deschiderea unor noi centre de daună în țară.

Euroins a transmis ASF că se află deja în fazele finale pentru deschiderea mai multor centre de constatare.

Firma controlată de compania bulgară Euroholding nu este la prima situația de acest tip și a avut constant probleme. În vara anului trecut, de exemplu, a ajuns în situația de a nu a mai putea face programări pentru constatarea daunelor, din cauza sistemului call center subdimensionat.

Astfel de probleme nu apar, însă, doar la Euroins ci, în general la firmele care vând foarte mult RCA. Această poliță presupune o frecvență ridicată a daunelor și deci un efort logistic substanțial.

De-a lungul timpului au avut probleme nu doar companii ca Astra sau Carpatica, ajunse în faliment, dar și firme din grupuri internaționale. Cel mai recent, în 2016, au fost amendați mai mulți responsabili din cadrul Asirom, parte a grupul austriac VIG, inclusiv președintele de atunci. Motivul sancțiunii au fost exact întârzierile la plata daunelor sau refuzul de a plăti.

Euroins este al doilea cel mai mare vânzător de RCA, foarte aproape de primul loc, deținut de City Insurance. Circa o treime din polițele de asigurare valide în România vin de la Euroins, ceea ce înseamnă că între 1,5 și 2 milioane de șoferi garantează plata daunelor pe care le pot provoca altor șoferi cu polițe de compania bulgară.