Oricâte eforturi ar face, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), entitatea care emite asigurările de locuință obligatorii pentru toți românii, nu reușește să își îndeplinească scopul, anume acela de a asigura cât mai multe locuințe. Este motivul principal pentru care autoritățile au decis să schimbe legea, în speranța că vor deschide apetitul românilor pentru protejarea propriilor locuințe.
Mai clar, clientul își va putea alege riscurile pe care vrea să le acopere prin polița obligatorie și, în plus, va avea la dispoziție și alte riscuri decât cele acoperite astăzi. Menționăm că, în prezent , polița PAD acoperă în mod obligatoriu riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro, pentru locuințele construite din materiale moderne, adică nu din chirpici. Daunele sunt acoperite în limita a 20.000 de euro.
După schimbarea legislației, care ava avea loc anul acesta, cel mai probabil, clienții își vor putea alege care dintre cele trei riscuri le vor acoperite. “ Vrem să adăugăm și acoperiri suplimentare. De exemplu, ne gândim la persoanele din locuință. Ele ce fac, dacă suferă răni? Adică plătești daunele casei, dar nu și ale omului? Mai luăm în calcul și să extindem acoperirea asupra dependințelor din curți, care acum nu sunt luate în calcul. Mulți oameni de la țară au cotețe, grajduri , magazii, care sunt importante pentru ei. Vrem să vedem dacă putem introduce și daunele provocate de grindină, de exemplu, sau cele generate de furtuni severe”, au declarat, pentru Capital, surse appropriate discuțiilor.
Marea problemă, recunosc sursele citate, va fi însă programul de reasigurare, care va trebui să se schimbe total. Prin lege, portofoliul PAID, care băltește de ani de zile la circa 1,7 milioane din cele aproape 9 milioane de locuințe din România, este reasigurat integral. Adică PAID plătește cea mai parte a încasărilor către un grup de mari companii de reasigurare care garantează plata daunelor. În acest moment, planul de reasigurare acoperă circa 900 de milioane de euro și presupune plata unei prime cât peste 90% din toate încasările PAID.. Dacă riscurile acoperite și condițiile de asigurare se schimbă, va trebui neociat un alt contract care va fi, probabil, mai scump.
În aceste condiții, pentru clienții care vor opta pentru mai multe riscuri, este posibil ca prețul poliței să crească, la fel cum ar putea să scadă pentru cei care aleg, de exemplu, un singur risc.
În altă ordine de idei, introducerea posibilității de a alege ce riscuri sunt acoperite este un firească. Este aproape imposibil ca cineva care locuiește la bloc să fie afectat de inundații sau elunecări de teren , în timp ce riscul să fie agfectat de cutremur este mai mare decât la casă. În prezent toate cele trei riscuri sunt plătite de toată lumea, indiferent de tipul locuinței sau zona unde locuiește.
O idee mai veche, o nevoie din ce în ce mai urgentă
Ideea modificării legii privind asigurarea obligatorie a locuinței este un mai veche, așa cum a mai arătat Capital, însă, de această dată, spun sursele noastre, este vorba despre schimbări mai ample, cu impact direct asupra consumatorilor.
În plus, mai spus sursele noastre, de data aceasta există și voință politică reală pentru a schimba legea.
Așa cum a mai explicat Capital, fosta conducere a Autorității de Supraveghere Financiară a ajuns până la faza la care a trimis Guvernului un proiect care să modifice legea privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor.