De la 1 ianuarie 2024, multe bloguri și podcast-uri ar putea fi închise

În cadrul podcastului „HAI Live”, publicat joi, 11 mai 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!”, Valeriu Zgonea, actualul președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicați (ANCOM), jurnalistul Robert Turcescu și analistul politic Ion Cristoiu au discutat despre riscurile unei cenzuri iminente la adresa mediului online, singurul loc în care libertatea de exprimare este încă neîngrădită.

Noul regulament de funcționare a mediului comunicațiilor, inclusiv mediul online, reglementat de ANCOM, va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2024 și va institui o cenzură reală, ce ar putea duce la închiderea multor bloguri, site-uri și podcasturi.

„Digital Service Act, numită popular Poliția Internetului. E o listă discreționară. Deci cum vrea Zgonea. Tu, creator de conținut, nu vei putea face nimic. Te vei trezi că ți s-a scos tot. Ți se va spune: a fost o notificare din partea unui notificator de încredere. Cine e ăla, pe ce criterii, n-ai cu cine să te cerți.

(…) Te pot scoate de pe Facebook, îți pot scoate blogul, vine un notificator și zice: pe Cristoiu.ro am descoperit conținut terorist sau e incorect politic față de minoritățile sexuale sau minoritățile naționale. Blogul dvs., maestre, Activenews, Inpolitics, canalele de Youtube, ăștia care mai zic ceva s-a terminat, îi închide.

Vă dați seama Zgonea pe ce a pus mâna? Repet, Vali Zgonea, prietenul lui Maior, prietenul SRI-ului, prietenul la cataramă al lui Eduard Hellvig (n.red. – actualul director al SRI). Atenție, acest regulament, ca să nu zică lumea că vorbim prostii, are 102 de pagini. CNA uitați, e pistol cu apă pe lângă ANCOM. Este nu Poliția Internetului, este CEKA (n.red. – poliția secretă sovietică) de pe Internet”, a comentat, joi, Robert Turcescu.

Procesele pot dura ani de zile

La rândul său, Ion Cristoiu și-a exprimat îngrijorarea pentru noul regulament, remarcând că acesta deschide calea liberă interpretării subiective față de orice gândire critică.

„Ce înseamnă notificatori de încredere? Un asemenea regulament nu putea fi imaginat nici pe vremea lui Hitler. Cum adică, notificatori de încredere pe care îi hotărăște ANCOM-ul? O instituție stabilește lista? Care sunt criteriile? Poate să pună Zgonea pe nevastă-sa, pe nevasta lui Hellvig. Stabilește o autoritate ce e conținut ilegal? Dacă vine Hellvig, că ei l-au pus, ia oprește că mă critică pe mine”, a punctat el.

Potrivit lui Robert Turcescu, miza pentru ANCOM este foarte mare: controlul unui public electoral care scapă agendei publice, mediul online luând un avânt major în ultimii ani.

„Este fabulos ce se poate întâmpla. Au ajuns să se teamă atât de tare de conținutul care încă mai este liber pe Internet încât sunt în stare să te scoată din priză. Nu reușesc cu CNA, reușesc cu ANCOM. Ai un ziar electronic, un blog pe care mai publici chestii nasoale? Vorbim cu deținătorul la care plătești pentru domeniu. Ei te-au scos din priză și după aceea, vrei să te băgăm din nou în priză? Deschide un proces. S-ar putea să dureze 2-3 ani până câștigi procesul. Avertizorul de integritate le spune: Turcescu și Cristoiu vorbesc nasoale. Ia scoateți-i din priză.

Mai e ceva, le scapă un public pe care nu știu cum să-l agațe. Este publicul din online, electoratul din online pe care numai anumite formațiuni politice reușesc să-l convingă, PNL și PSD nu au loc în zona de net, care a dus și la împărțirea Diasporei. Diaspora votează fie AUR, fie USR”, a explicat jurnalistul.