Ceea ce începuse să se contureze ca zvon încă de acum aproape un an începe să devină realitate. Gigantul olandez Eureko, cu afaceri de peste 20 de miliarde de euro la nivel global, ar putea vinde integral sau parţial afacerea din România în viitorul apropiat. Directorul adjunct al Eureko România, Alexandru Leondari, a vorbit, în exclusivitate pentru Capital, despre posibilitatea ca acţionarul majoritar să ia o astfel de măsură.“ Noi am căutat să identificăm oportunităţi în piaţă. Aceste oportunităţi sunt şi ele variate. De la eficientizare până la, inclusiv, oportunităţi de piaţă care pot însemna achiziţionarea de companii sau, eventual, preluarea unei părţi din business de către altă companie. Au existat discuţii strategice care sunt în plan cu strategia grupului. Sunt discuţii, dar încă nu se poate spune cu certitudine care va fi evoluţia sau ce se întâmplă în următoarea perioadă.“, ne-a spus Leondari.
De altfel, grupul olandez a fost nevoit să aducă în România zeci de milioane de euro pentru a acoperi pierderile suferite an de an de subsidiara locală. În ultimii opt ani, de când a intrat pe piaţa locală prin preluarea Interamerican, grupul Eureko a înregistrat pierderi de peste 30 de milioane de euro în România. Pe de altă parte, reprezentanţii firmei spun că, cel puţin momentan, nu se pune problema unor concedieri masive în interiorul grupului, însă recunosc că unele mişcări există. „Oamenii sunt sensibili la zvonuri şi la mişcări de genul schimbării acţionariatului. Asta nu înseamnă că afirmaţiile potrivit cărora toţi angajaţii vor fi concediaţi cu salarii compensatorii sunt şi reale“, spune Leondari. Cei de la Eureko afirmă că „nu este important ce scrie deasupra sediului. Chiar dacă nu va mai scrie Eureko, lucrurile merg mai departe“.
Potrivit informaţiilor Capital, mai mulţi angajaţi ai Eureko, printre care şi persoane din conducerea de la cel mai înalt nivel, au avut deja contacte cu firme specializate în recrutarea şi plasarea de personal.
Goniţi de incertitudini?
Una dintre marile dezamăgiri suferite de grupul olandez, dar şi unul dintre motivele pentru care a decis să plece din România îl constituie, se pare, amânarea repetată a implementării Legii sănătăţii. Eureko are o experienţă importantă în domeniu, acumulată în ţări cu tradiţie, ca Olanda, dar şi în ţări ex-comuniste, cum ar fi Slovacia.
„Pentru noi, reforma sănătăţii este un capitol absolut separat. Principalele noastre linii de business în afara fondului de pensii sunt asigurările de viaţă şi cele de sănătate. Reforma sănătăţii o tratăm separat, pentru că este extrem de importantă. Nu ştim cum va apărea legea şi nici măcar dacă va apărea. Participăm la discuţii, suntem şi întrebaţi uneori, însă nu ştim cât de mult contează părerea noastră. Aici este vorba despre voinţă politică. Un pas a fost făcut prin lansarea în dezbatere a legii, însă mai există comisii şi comitete de care trebuie să treacă. Poate se schimbă Guvernul, poate locul domnului ministru Cepoi va fi luat de altcineva, cu altă viziune. Legea ar trebui să includă anumite garanţii pentru companiile private. Grupul Eureko se gândeşte foarte bine înainte de a investi sute de milioane într-un asemenea proiect“, explică directorul adjunct de la Eureko. Oficialii companiei neagă ferm orice ofertă venită dinspre companii aflate pe piaţa din România, dar recunosc că, inclusiv în prezent, negociază cu diverse alte companii. În domeniul achiziţiilor, cea mai activă societate de asigurări ar fi Alico, deţinută de Metlife, care tocmai a preluat Aviva. Şeful Alico România, Theodor Alexandrescu, nu a dorit însă să comenteze. Un alt nume vehiculat este Aegon.
25 de milioane de euro a adus, în ultimii trei ani, Eureko sub formă de aport la capitalul subsidiarei local
MINI INTERVIU:
«Impredictibilitatea, o mare problemă»
Capital: Nu iese fum fără foc. Este adevărat că acţionarul majoritar al Eureko România a vândut portofoliul de clienţi sau o parte din portofoliu?
Alexandru Leondari: Noi am căutat să identificăm oportunităţi în piaţă. Aceste oportunităţi sunt şi ele variate. De la eficientizare până la, inclusiv, oportunităţi de piaţă care pot însemna achiziţionarea de companii sau, eventual, preluarea unei părţi din business de către altă companie. Au existat discuţii strategice care sunt în plan cu strategia grupului. Sunt discuţii, dar încă nu se poate spune cu certitudine care va fi evoluţia sau ce se întâmplă în următoarea perioadă.
Capital: Cât de primitor vi se pare mediul economic din România? Cum vede acţionarul majoritar schimbările frecvente de legislaţie şi cum îi influenţează deciziile ?
A.L: Există această impredictibilitate a mediului economic şi este o mare problemă. Asta ne tulbură cel mai mult. Noi suntem aici, grupul este aici să facă profit şi trebuie să ne adaptăm legilor locale atât cât este posibil. Când nu mai este posibil, începem să ne uităm, cum spuneam şi mai devreme, după alte tipuri de oportunităţi, să vedem ce se poate face.
Capital: Puteţi afirma cu certitudine că acţionarul majoritar al Eureko România nu se retrage în cel mai scurt timp de pe piaţa locală?
A.L.: Nu vă pot răspunde acum cu DA sau NU. Vă spun clar că grupul caută oportunităţi. Nu ştim exact în ce direcţie vor evolua aceste oportunităţi. Eu vă pot spune că noi avem un portofoliu de clienţi care beneficiază de serviciile noastre şi vor beneficia în orice situaţie. Clienţii vor rămâne în portofoliu chiar dacă deasupra clădirii în care ne aflăm va scrie altceva în loc de Eureko. Avem în România exemplul Aviva, care a fost vândută de acum doi ani şi care încă funcţionează şi nu a concediat nici măcar un singur om.