În ziua de vineri, 3 iunie, a avut loc un episod special al podcastului EVZ Play! În cadrul acestui episod, fostul director al spionajului românesc, Cătălin Harnagea, în prezent editorialist EvZ, a vorbit alături de jurnaliștii Mirel Curea și Dan Andronic despre tensiunile militare din Ucraina.
EXCLUSIV! Încep atacurile în Marea Neagră? Fostul director al spionajului românesc dezbate războiul de la graniță (VIDEO)
Astfel, fostul director al spionajului românesc a oferit răspunsuri pentru mai multe întrebări de foc, care au vizat soarta războiului, următoarea mișcare a Rusiei și nu numai.
„Dacă tragem linie, în afară de primele 30-40 de zile, în care armata Federației Ruse s-a arătat destul confuză, în acest moment, practic, Federația Rusă și-a atins obiectivul. Donbas este aproape cucerit. Crimeea este oricum luată din 2014 și este o blocadă absolut perfectă pe zona Mării Negre și a Mării Azov, o blocadă de aprovizionare a Ucrainei și export.
Războiul s-a retras pe zona de est, unde este o fășie care nu măsoară, ca și rază, ca 100 de metri din zona unde armata ucraineană și-ar putea amplasa bateriile de rachete. Vorbim de o tehnologie mult mai precisă, dar în momentul în care ai niște rachete mult mai precise și mai complicate, îți trebuie și oameni care să aibă o pregătire mult mai precisă și mult mai evoluată.
În cazul armatei ucrainene, care sigur a fost antrenată foarte bine, începând din 2014, aceste sisteme sunt totuși o noutate. Adică, nu e la fel să tragi cu niște sisteme vechi rusești, sovietice (…). Sunt anumite proceduri pe care armata ucraineană nu le avea cel puțin în ultima vreme”, a spus Cătălin Harnagea în cadrul podcastului EVZ Play.
Obiectivul armatei ruse a fost capturarea Donbasului
De asemenea, specialistul a subliniat că obiectivul armatei ruse a fost, de la bun început, capturarea Donbasului.
„Eu cred că obiectivul lor a fost Donbasul, în primul rând. La început, au greșit datorită unor rapoarte făcute de serviciile de informații. (…) A fost un moment în care ei au mers pe tactica respectivă, după aia și-au dat seama că greșesc și s-au orientat spre ceea ce și-au dorit de la bun început, anume să ia Donbasul și să-l lipească de Federația Rusă.
Apropo de rachetele respective, a fost o întreagă discuție în congresul american, fiindcă (…) sunt unele obuze care merg la 300-400 de km și unele care merg la 70-80 de km. Lățimea Donbasului, până în granița Federației Ruse, are mai mult de 80 de km”, a explicat fostul director al spionajului românesc.
Potrivit declarației făcute de Cătălin Harnagea, americanii au fost atenți la posibilitatea ca obuzele respective să fie lansate greșit și au decis să ofere armatei ucrainene unele cu o rază maximă de 70-80 de km, pentru „a nu deranja”.
„Vor să dea, apropo de rachete Harpoon, pentru Marea Neagră. Or să înceapă să tragă în Marea Neagră”, a mai spus specialistul.