Românii alunecă, văzând cu ochii, în dificultăți economice aproape insurmontabile. Taxele și impozitele cresc, ROBOR crește, dar cea mai grea e cavalcada de scumpiri care ne îngreunează viața de zi cu zi. Fost ministru social-democrat al Economiei, Alexandru Petrescu a explicat în podcastul Contrapunct EVZ că la noi inflația este accentuată și de mercantilism.
Invitatul jurnalistului Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ, Alexandru Petrescu, a fost ministru al Comunicațiilor și al Economiei din partea PSD, părăsind Guvernul în anul 2019. De atunci activează în mediul privat antreprenorial, la importantă companie. Are studii finalizate în Marea Britanie și o consistentă experiență dobândită la Londra ca director adjunct al unui importante bănci londoneze.
Chestionat de moderator când putem spera la o revenire din criza economică ce a cuprins întreaga planetă, fostul demnitar a subliniat că aceasta începuse de fapt anterior lunii februarie 2022, când s-a declanșat războiul de la granițe. În România însă, deprecierea economiei și mai ales inflația au anumite trăsături, a completat Alexandru Petrescu (foto).
„Hai să împingem puțin pelteaua, să vedem la triplare ce spune”
„Situația era precară economic înainte de februarie 2022. Cei care au câștigat pe anumite sectoare nu au câștigat suficient cât să contrabalanseze (n.r. – efectele economice ale pandemiei). La nivelul societății repornirea economică s-a dovedit problematică, unele țări s-au pus pe picioare mai bine, altele și-au revenit mai greu. Războiul din Ucraina are două componente: o componentă reală de impact care se referă la energie, la teama că nu mai ai mâine, care creează ceea ce se numește criza anticipativă”, a argumentat Alexandru Petrescu.
Petrescu: Dacă s-a creat așteptarea creșterii, se creează un lanț de creșteri
Fostul demnitar a invocat și factorul psihologic, pe care mulți comercianți sau companii îl folosesc în mod speculativ în detrimentul clienților.
(…) Dacă iese un reglementator și zice că se dublează, ei bine s-a dublat. El a setat o așteptare în piață că e confortabil reglementatorul cu o eventuală dublare. Hai să împingem puțin pelteaua, să vedem la triplare ce spune? Evident că nu a spus nimic reglementatorul. El trebuie să acționeze discret. Din păcate la noi un-doi, hai să sunăm, ei adoră să intre în direct. S-a creat criza anticipativă care creează o creștere a prețurilor anticipative chiar dacă ai stoc. Dacă s-a creat așteptarea ritmului de creșteri, se creează un lanț de creșteri. Deja e greu să mai poți diseca într-o creștere de preț care e cauzată de Rusia”, a argumentat expertul financiar.
Emisiunea integrală: