Proiectul depus în Parlament de către umaniști, pentru modificarea legii existente a dialogului social, a fost gândit pentru a aduce beneficii atât angajatorilor, cât și angajaților. Proiectul, unul foarte important, aduce legislația în domeniu la un nivel care să poată răspunde cerințelor actuale de pe piața muncii și, în același timp, pune în acord cadrul legislativ cu recomandări ale specialiștilor în domeniu din organizații internaționale.
Deputatul PPU (social-liberal) Grațiela Gavrilescu a explicat, în exclusivitate pentru Capital, care sunt beneficiile pe care modificările legislative le vor aduce pentru toți angajatorii din România.
„În acest moment, relația dintre angajator și angajat depinde foarte mult de relațiile interumane și de specificul fiecărei societăți. Modificările sunt bine-venite, pentru a face ordine într-o țară civilizată și pentru a se asigura că între angajator și angajat există o relație bună, care duce la o atmosferă benefică, și, astfel, la o productivitate a muncii mai mare în fiecare societate”, a explicat Grațiela Gavrilescu.
Deputatul umanist a subliniat că, astfel, se asigură un climat de muncă dominat de calm, diplomație și profesionalism pentru antreprenorii care „își pun la bătaie întreaga avere pentru a crea locuri de muncă”, în raport cu angajații lor.
În plus, legea prevede expres o reprezentativitate mai bună a organizațiilor patronale, iar acestea vor putea, dacă vor, să negocieze direct încheierea contractelor colective de muncă inclusiv cu organizațiile sindicale. De asemenea, litigiile privind contractele colective de muncă vor putea fi rezolvate prin mediere și arbitraj, dacă părțile sunt de acord, fără a mai fi nevoie să se ajungă în instanță.