O sută de parlamentari au semnat pentru un proiect de lege prin care fiecare român va avea obligatoriu cont bancar. Iniţiativa e justificată prin "incluziune financiară, mobilitate socială şi un sistem mai rezilient la şocul economic". Bogdan Comaroni, Tavi Hoandră şi Robert Turcescu comentează noua lege în cadrul podacstului pe canalul de YouTube EVZ-Capital.
Salariile, pensiile, indemnizaţiile de natură socială şi alocațiile nu vor mai putea fi primite cash. E încă un pas către dispariţia banilor fizici, monede şi bancnote, așa cum se întâmplă deja în multe state UE şi în SUA unde e aproape imposibil să mai cumperi ceva folosind bancnote de o sută de euro sau o sută de dolari.
Toți românii vor trebui să aibă un CNP digital
„E un curent mondial cum că trebuie să ajungem să avem portofele digitale și un CNP digital. Partea proastă este că spuneam că o să fie un atac asupra României, la noi nu merge Digitalizarea, nu am avut nici ministru.
În 2019 era o estimare că la populație se află cash în România între 54 de miliarde și 100 de miliarde de lei. Dacă le spui altor țări că există asemenea sume în saltele, ei nu cred. Atacul viitorului despre cum ar trebui să arate minunata lume nouă o să fie puternic pe România, practic, pentru sărăcirea populației.
Toată lumea trebuie să aibă certificat digital, CNP digital, totul se găsește în programul Forumului Economic Mondial, în anexă. Se tinde spre o monedă digitală care să funcționeze pe bază de blockchain în care toate conturile și depozitele să fie în această monedă. Se dorește să fie una singură în Europa, iar pe plan mondial să ajungă una sau maxim două”, a spus Bogdan Comaroni în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ-Capital.
Este o nouă metodă de supraveghere
La rândul său, Tavi Hoandră avertizează că toate acestea reprezintă, de fapt, o nouă metodă de supraveghere.
„Ei vin cu o metodă de supraveghere. Vor să știe exact ce faci, unde ești, unde ai băgat cardul. O să bage camere pe străzi cu analiză facială. Ei asta doresc, dar cred că în România nu va fi posibilă.
Nu știu dacă va fi constituțională chestiunea asta. Constituția spune că poți să alegi. Statul are mereu un alt tratament în fața cetățenilor”, a spus la rândul său, Tavi Hoandră, în cadrul podcastului EVZ-Play.
Statul va avea control total asupra banilor
Bogdan Comaroni spune că atunci când se va implementa moneda digitală cu CNP digital, toată supravegherea banilor este numai a statului, a autorităților statale.
„Dacă mă duc la Tavi cu o tranzacție cash, știm doar noi doi. Când introducem un card bancar, tranzacția respectivă are loc de la mine la Tavi prin banca care deține cardul. Toate băncile sau tranzacțiile online sunt întârziate printr-un buffer pe care îl face BNR și validează la un moment dat, o dată sau de două ori pe zi, aceste tranzacții. Chiar dacă tranzacția apare efectuată, ea are loc doar când se fac validările. Dar în cazul acesta, doar banca și cu mine știm de tranzacția cu Tavi.
Când se scoate BNR și toate tranzacțiile sunt făcute și validate prin blockchain, o singură monedă digitală, cu un singur cont ca un CNP în care este moneda digitală. Toate informațiile sunt pe site-urile Forumului Economic Mondial, Uniunea Europeană, tot ce înseamnă digitalizare.
În momentul acela nu vei putea face cumpărături decât în limita banilor, dacă ai datorii ți se extrag automat, dacă faci prostii ți se blochează contul sau ți se extrag amenzile. Ba chiar se vorbește că pentru viteaza de circulație a banilor să existe o durată de expirare a banilor, ca nimeni să nu mai acumuleze, să aibă loc o uniformizare a banilor. Uniformizarea se face de pildă când banii tăi din cont se pot folosi trei luni, dacă nu îi folosești, expiră.
Asta se dorește odată cu implementarea economiei circulare, îți închiriezi tot, nu veți mai deține nimic, asta este economia de tip circulară. Se propune certificatul digital, portofelul digital, toate acestea sunt măsuri de control total, de uniformizare.
Când vei merge la magazin îți vei lua doar ce vei avea nevoie. Pare a fi o utopie fantastică, dar asta vor să implementeze. Nu vreau să sperii pe nimeni cum îmi spune lumea, invit pe toată lumea să citească premisele economiei circulare, banii digitali, contractele făcute prin blockchain”, a mai spus Bogdan Comaroni în cadrul podcastului găzduit de Robert Turcescu.