EXCLUSIV Iohannis, noul șef al NATO? Ion Cristoiu: Eu aș fi îngrijorat în locul lui

posdact „HAI Live” 13 martie 2024

SURSA FOTO: Capital

Klaus Iohannis a anunțat personal că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. Momentan, nu se știe cine îi va susține candidatura. Va candida în numele țării și al Europei de Est, spre binele Alianței Nord-Atlantice. Ce s-ar întâmpla dacă un cetățean român ar fi noul șef al NATO? La această întrebare au răspuns Ion Cristoiu, Dan Andronic, Mirel Curea și Robert Turcescu în cadrul podcastului „HAI Live”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Klaus Iohannis nu este luat în serios

Klaus Iohannis a anunțat personal că va candida pentru funcția de secretar general al NATO în numele țării și al Europei de Est. Momentan, nu se știe cine îi va susține candidatura.

Au trecut mai mult de 12 ore de ore de la marele anunț, dar nu a apărut vreo țară est-europeană sau din Europa Centrală care să-i susțină candidatura. Totuși, discursul său a apărut în presa internațională.

„Trebuie să vedem minimele reacții. Deci, este ora 12:00 (13 martie 2024), au trecut 12 ore (de când Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru șefia NATO)…”, a spus, miercuri, Ion Cristoiu în cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de YouTube „HAI România!”.

„A apărut știrea peste tot, să știți! Am văzut-o pe Yahoo News de dimineață, Politico a dat-o, deci, toată lumea a preluat-o…”, l-a informat Dan Andronic.

Până acum, doar liderul PNL, Nicolae Ciucă, s-a pronunțat în favoarea lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Guvernul de la București n-a emis nicio declarație oficială în care să spună că-i susține candidatura și nici premierul României, Marcel Ciolacu, n-a vorbit despre acest subiect.

Normal era ca, marți seară, toate televiziunile să abordeze acest subiect. Nici măcar liderii statelor din Europa de Est n-au vorbit despre el. Astăzi, 13 martie 2024, premierul Poloniei, Donald Tusk, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, sunt prezenți la Casa Albă.

Totuși, până acum, n-au vorbit despre candidatura lui Klaus Iohannis. Nici președintele SUA, Joe Biden, n-a făcut-o. Nici România nu vorbește despre el.

„Hai să fim serioși! A apărut știrea. Bun. Normal era ca, până acum, să apără măcar o singură țară din Est (Europa de Est) sau Europa Centrală să spună că-l susține (pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO). El a spus că va candida în numele României și în numele Estului. În numele României, până acum, din câte știu eu, domnul (Marcel) Ciolacu (premierul României) nu s-a pronunțat.

S-a pronunțat (Nicolae) Ciucă (liderul liberalilor), ceea ce era de așteptat. Normal era, până la ora asta, toată presa, în afară de Digi24, să spună ”Este foarte bun! Noi avem dreptul!” (…) pentru că acesta este argumentul lui: ”România e buricul NATO”, a continuat Ion Cristoiu.

„Dumneavoastră n-ați fi de acord ca un român să ajungă secretar general al NATO?”, l-a întrebat Dan Andronic.

„Pentru mine, (un român) poată să ajungă și președintele Universului Necunoscut. (…) Deci, avem un domn care s-a autopropus (noul șef al NATO), susținând că face (așa ceva) în numele României. Până la ora asta, trebuia să am declarația Guvernului României, declarațiile tuturor președinților care să spună ”Da! România a fost cea mai bună țară membră din NATO, mai bună decât America.”

Normal era ca, aseară, toate televiziunile să abordeze această teme care privește ”De ce Europa de Est trebuie să aibă un reprezentat?”, ”Secretarul general al NATO reprezintă o țară?”(…) Până acum, n-a fost nimic. Dacă eu aș fi în locul lui (Klaus Iohannis), aș fi îngrijorat. I s-au terminat lăudătorii?

Alt argument a fost că el vorbește în numele Europei de Est. Toți am fost convinși că e o înțelegere (politico-strategică) cu Turcia (și cu alte state din Europa de Est). Cei doi polonezi (premierul Poloniei, Donald Tusk, și președintele Poloniei, Andrzej Duda) sunt la Casa Albă. Până acum, n-au auzit o declarație a lor în care să spună: ”I-am spus domnului (Joe) Biden (președintele SUA) că noi îl vrem pe Iohannis (în funcția de secretar general al NATO).”

Îngrijorător este faptul că, în România, în această țară, tot ce a zis el nu este luat în serios. El a spus așa ”NATO are nevoie de o nouă perspectivă.” și și-a făcut el un plan. Eu întreb ”Depinde perspectiva, proiectele, felul de a fi, țintele NATO de secretarul general sau depinde de America?”

Eu n-am auzit până acum că ”A venit un nou secretar general și-a schimbat totul și-a făcut ca Alianța Nord Atlantică să fie prietenă cu Rusia.” (…) Nu înțeleg”, a explicat el.

Iohannis ar avea, totuși, o șansă

La polul opus, Dan Andronic crede că președintele României are o șansă mică, ținând cont că Ungaria, Letonia și Lituania nu-l susțin pe Mark Rutte, premierul Olandei, pentru șefia NATO.

Totuși, Ion Cristoiu crede că este un fals raționament. Doar pentru că nu este simpatizat Mark Rutte, nu înseamnă că va fi susținută candidatura lui Klaus Iohannis.

„Dacă tot vorbim de șanse… luați în calcul că Ungaria a spus public, atât premierul Ungariei, cât și ministrul de Externe al Ungariei, că nu-l susțin pe Mark Rutte (premierul Olandei pentru funcția de secretar general al NATO).

Letonia, Lituania au spus același lucru că n-au de gând să accepte ca a patra oară secretarul general al NATO să vină din Olanda. Din punctul acesta de vedere, este o bază de oportunitate”, i-a spus Dan Andronic.

„Este un raționament fals din faptul că Ungaria nu-l vrea pe Rutte, nu înseamnă că îl vrea pe Iohannis. Nu s-a pronunțat până acum”, i-a spus el.