Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat, alături de jurnalistul Robert Turcescu, interviul acordat recent de noul șef al Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad.
Amintim că, șeful Statului Major al Armatei Române, a lansat recent un avertisment privind posibilitatea extinderii războiului din Ucraina. Generalul Gheorghiță Vlad a subliniat necesitatea ca românii să fie îngrijorați și să se pregătească pentru orice eventualitate. El a menționat că Rusia nu se va opri în Ucraina în cazul unei victorii în războiul început acum doi ani.
Ion Cristoiu: O prostie de la un capăt la celălalt
În opinia lui Ion Cristoiu, problema este că există o diversiune la nivelul întregului Vest. În acest moment Occidentul se confruntă cu foarte mari probleme economice, spune acesta. Ca în ani 1950 când „americanii ne cucereau în fiecare zi”, unul din scopurile diversiunii că vin rușii și trebuie să fim pregătiți este acela de a abate atenția de la adevăratele probleme.
Șeful Statului Major al Armatei trebuie să fie un om strălucitor, mai spune jurnalistul, însă tot interviul este „o prostie de la un capăt la celălalt”. Cristoiu a criticat lipsa perspectivei istorice în interviul șefului Statului Major al Armatei, afirmând că tinerii nu pot fi chemați să meargă pe front dacă nu înțeleg istoria.
„Nici el și nici juna (n.r. jurnalista care la intervievat) nu pune o problemă: nu facem istorie. Cum să pun pe un tânăr să tragă cu arma și să apere țara când ei nu fac istorie. Este o chestiune elementară”, consideră Ion Cristoiu.
Pe de altă parte, jurnalistul Robert Turcescu subliniat incoerența ideii de pregătire militară într-o eră în care tehnologia avansată, dronele, avioanele F-35 și tancurile Leopard ar trebui să joace un rol central în conflictele viitoare.
„Într-o astfel de lume te-ai aștepta ca, într-adevăr, războiul viitorului, oricare ar fi el, să se desfășoare prin intermediul acestor noi scule de război. Da? De ani de zile puse la punct. În care să nu mai fie nevoie de încorporare și de aia care trag cu Kalashnikov. Vă dați seama, Poc-Poc, păi, în cine trag? În ciori? În ce să trag?”, se întreabă jurnalistul.
Avem tehnică modernă, dar ne lipsesc abilitățile de bază
Jurnalistul și-a exprimat nedumerirea cu privire la necesitatea de a învăța să tragi cu arma într-o lume modernă dominată de tehnologie. El a evidențiat contradicția dintre așteptările de pregătire militară și lipsa altor abilități de bază, cum ar fi educația fizică în școală.
Și cu toate astea, în momentul de față, revine această temă a nevoii de a avea oameni care să meargă pe front, mai spune Robert Turcescu, care punctează că „ceva nu se leagă”.
„Trăim într-o lume, repet, în care totul este cu computere, cu inteligență artificială, cu armament sofisticat, sateliți de război, scut antirachetă. Suntem o țară cu scut antirachetă.
Și tu vii și îmi spui mie, Gheorghiță, că eu, dacă am până în 35 de ani, să mă duc la centru de încorporare, să învăț să trag cu arma. În același timp mi-ai scos orele de educație fizică din școală, deci eu nu știu să alerg, tânăr fiind. Avem tineri care nu știu să alerge, se împiedică, nu știu să-și lege bocancii. Și acum zici, cu frapeul și cu pantalonașii cu vedere la gleznuță, hai la încorporare”, a mai declarat Robert Turcescu.