Ion Cristoiu a fost invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de miercuri, 12 octombrie, difuzat pe canalul de Youtube EVZ Capital. Acesta a vorbit, printre altele, de Vladimir Putin și despre războiul din Ucraina, despre care spune că a ajuns într-un moment de care pe care, lucru care duce la o greutate majoră privind realizarea unui aranjament politic în situața de față.
„Părerea mea este că ne aflăm într-un moment de care pe care. E greu din punct de vedere politic să se facă un aranjament. Occidentul s-a implicat din primul moment în război dând arme fățiș, încălcând o regulă pt că Ucraina nu are tratat cu nicio țară occidentală. De exemplu, în primul război mondial, când Rusia a sărit în ajutorul Serbiei, în baza unui tratat, a dus la al doilea război mondial. Ucraina nu a avut tratat cu nicio țară occidentală.
În condițiile acestea, dreptul internațional spune că poți oferi doar ajutor moral, arme dacă vrei, le dai pe sub masă. Occidentul și cu SUA a sprijinit din primul moment cu arme și nu numai (servicii, presă), asta înseamnă că Occidentul a devenit parte din război. Este limpede”, a explicat gazetarul Ion Cristoiu.
Cum să nu fie în război dacă ei le dau arme să omoare ruși, se întreabă Ion Cristoiu
Jurnalistul a mai explicat că este imposibil să nu fie război în condițiile în care toate puterile europene dau arme ucrainenilor pentru a ucide rușii.
„Cu excepția câtorva state, Turcia sau Ungaria, nimeni nu a vrut să rămână neutre, nici măcar Elveția. În astfel de conflicte e bine să mai ai câteva state neutre la care să apelezi pentru negocieri.
În aceste condiții, pe zi ce trece Occidentul a înarmat Ucraina și Rusia a cucerit 20% din Ucraina. Care e argumentul să faci pace ținând cont că 8 luni, Occidentul nu a dat deloc înapoi, ca să își lase marjă de negociere. E sinucidere politică curată. Singura posibilitate e ca Zelenski să anunțe asta, dar dacă se va întâmpla asta va trebui să plece pentru că va fi o lovitură de stat.
Rușii nu vor da înapoi, țarul a căzut din cauza insucceselor de pe front în primul război mondial. În cazul unei țări precum Rusia, dominată de orgoliu, nici ei nu pot da înapoi. Singura soluție de oprire a acestui război e să fie recunoscută Crimeea și Donbass ca făcând parte din Rusia, că a avut loc și referendumul. Ce nu știu liderii europeni, cu războiul în această fază, cu Occidentul care este implicat, războiul are o logică a lui, păstrarea lui în fiecare zi crește riscul derapării”, a mai transmis acesta.
De asemenea, Cristoiu a explicat că într-un război cum e acesta, nu sunt doar conducătorii, Putin nu e singur, asta este o prostie a presei românești. Mai mult, acesta a atras atenția că nu e exclus ca operațiunea podul din Crimeea să fie de fapt opera unei facțiuni radicale din Rusia.
„Cine crede că depinde doar de un lider se înșală. O mică paranteză, în memoriile lui Churchill, el povestește despre întâlnirea din august 42 de la Kremlin cu Stalin. El zice că după prima conversație părea convins, după a doua nu mai era, și Churchill a zis că Stalin nu e singur. Nu există dictator absolut.
În Rusia, Putin este european, la dreapta lui sunt niște forțe care îl spulberă dacă el nu câștigă războiul. Europenii sunt inconștienți, măcar ar trebui să nu mai dea arme.
Lovirea podului față de care Zelenski s-a purtat ca un iresponsabil, el trebuia să dezmintă orișicum, chiar dacă el era autorul. A fost o operațiune teroristă clasică, e un obiectiv civil, nu unul militar. Nedezmințind, el și-a asumat acest act terorist.
Occidentul trebuia să condamne, e o retorică și ține de democrație, dacă n-ai condamnat și rușii poate să îți arunce mâine un pod în maniera asta. Podul l-am comparat cu turnurile gemene. În cazul turnurilor gemene, organizația teroristă a vrut să demonstreze lumii că pot da jos 2 turnuri chiar și în fața „jandarmilor” lumii. În SUA, a stârnit orgoliul de mare putere, în acel moment Bush ar fi putut să declanșeze un război mondial.
La fel s-a întâmplat cu podul. A fost cea mai mare greșeală a ucrainenilor, a stârnit orgoliul rusesc. Noi nu îl înțelegem, judecăm planeta ca noi, că nu avem pic de orgoliu, nu avem mentalitate de cuceritori. Românii nu au cum să înțeleagă orgoliul. În aceste condiții, podul a dus la creșterea radicalismului forțelor din armată, servicii, nomenclatură și a atins orgoliul rusesc.
Și în cazul Dughinei și în cazul podului, nu am avut o operațiune militară expusă. Acolo era infrastructură civilă, el nu a zis că vom trimite o rachetă americană să îl dărâme, a ales o variantă strict teroristă”, a mai transmis reputatul jurnalist.
Care va fi deznodământul războiului din Ucraina
Ion Cristoiu a mai explicat că nu poți să fi atât de iresponsabil să nu dezminți, până și Bin Laden a dezmințit. Acesta consideră că atentatul terorist nu are importanță cine îl face, ci cine îl revendică.
„În 41, când au început nemții să atace, toate memoriile rușilor spun că aceștia au rămas șocați pentru că erau convinși că armata roșie ajunge ea la Berlin.
Sentimentul rușilor e asemănător cu războiul din Ucraina. Li s-a spus rușilor zece ani că au arme nucleare, armată, că sunt tari și deodată niște ucraineni le pun probleme și l-au obligat pe Putin să scoată mănușile”, a mai amintit Ion Cristoiu.
De asemenea, acesta a vorbit și despre finalul războiului, despre care crede că va ajunge să fie un conflict semiînghețat în care rușii și ucrainenii se vor bate pentru Crimeea, însă că Rusia va fi cea care va păstra acel teritoriu.
„Cred că va fi un conflict semiînghețat. Zelenski se va bate în continuare cu Rusia pentru Crimeea, rușii vor păstra acel domeniu. Se va lăsa impresia mediatică că războiul nu s-a încheiat, când el de fapt e încheiat. Ca și în Afghanistan, timp de 20 de ani nu a știut nimeni că acolo e război”, a conchis Ion Cristoiu.