Cum a fost întâmplinat Xi Jinping când a ajuns în Rusia?
În cadrul podcastului „România lui Cristache”, publicat luni, 20 martie 2023, pe canalul de Youtube „HAI România!” (noua denumire a EVZ Capital), Ion Cristoiu și Ionuț Cristache au discutat despre vizita oficială a președintelui Chinei, Xi Jinping, în Rusia, în contextul „războiului de reașezare a lumii”.
Ion Cristoiu este ferm convins că președintele Chinei a efectuat o vizită oficială în Rusia „ca să poată să scrie gazetele din România”. Potrivit spuselor sale, Xi Jinping a luat această decizie pentru „a atrage atenția că această vizită nu vizează Occidentul, este mai mult un spectacol mediatico-politic.”
„China va deveni al 51-lea stat al Americii. Probabil că va fi un protocol la Kremlin. Ține de o înțelegere între cei doi lideri de stat. Probabil va fi la Kremlin o ceremonie mai fastuoasă. Vizita are loc în condițiile în care Curtea Internațională Penală a emis un mandat de arestare. Pe vremea lui Stalin, erau acele gazete de perete, cam așa este și presa noastră în raport cu ce se întâmplă în lume.
Acordurile se discută în culise. Se dă un semnal că lumea unipolară s-a încheiat. Vizita are loc într-un context foarte interesant, această vizită n-are nicio legătură cu războiul din Ucraina. Întrebarea este dacă îi va permite Biden lui Zelenski să vorbească cu Xi.
Vizita se înscrie într-o serie de evenimente planetare stranii, Lula se duce în China, Iranul a ajuns la înțelegere cu Arabia Saudită, care sunt dușmani tradiționali, în urma unor negocieri arbitrate de China. Bashar al-Assad a fost primit de șeicul EAU. Siria a fost până acum ostracizată, faptul că pentru prima dată doamna Basar a ieșit în afara țării din 2011 arată o schimbarea orientului Apropiat. Să nu uităm că al Assad a venit de la Moscova. A fost Lukașenko în Siria, Iran. Avem de-a face cu o serie mișcări care ridică întrebarea America unde e?
În timpul Războiului Rece cu sprijinul URSS lumea a treia a ieșit din colonialism pentru a intra în neocolonialism, lumea a treia se va elibera de sub Occident și SUA, din cauza aceasta, vizita la Moscova a lui Xi reprezintă un semnal că puterile acestea care contestă lumea unipolară este în ascensiune”, a explicat Ion Cristoiu.
„Ar trebui să îngrijoreze Uniunea Ruso-chineză la care se adaugă Brazilia, India? Poate pune probleme occidentului?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.
„Pe Putin și Xi îi doare în cot de presa occidentală. Adevărata democrație este numai în occident, cine crede că India nu mai poate de democrația occidentală se înșeală și atunci aveam de-a face cu o izolare. Noi avem impresia că dacă scrie ceva Le Monde, China tremură”, a fost răspunsul dat de Ion Cristoiu.
Xi Jinping a vizita Rusia pentru a reaminti de prietenia dintre China și Rusia
„Cum vedeți această uniune de forță, China pe de-o parte cu Rusia, subdezvoltată, dar care are resurse?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.
„Semnificația vizitei este chiar în vizită. Acordurile puteau fi semnate și fără vizită, trebuie să fim foarte atenți și vom vedea o decizie de comun acord despre prietenia China Rusă. Ar trebui ca și Biden când vine la noi, Biden să semneze pentru Digi24…
Are foarte mare importanță vizita, faptul că Xi a decis în condițiile în care China a fost destul de prudentă cu războiul din Ucraina din moment ce are și probleme teritoriale. Faptul că a acceptat să vină asta este primul mare semnal. Al doilea este alcătuit din aceste momente protocolare care țin de exagerarea prieteniei, adică una e să fii prieten și una este să te afișezi pe la toate evenimentele. Al treilea este pranzul, vă aduceți aminte când Macron a fost ținut la 7-8 metri distanță.
Noi vorbim de semnale, acordurile au fost deja semnate. Faptul că se semnează diferite protocoale. Pe mine mă interesează voința ambelor părți, mai ales a Chinei de a arăta că sunt prieteni. Eu am vrut să subliniez încă odată, ghinionul nostru este ghinionul occidentului. Lumea nu este alcătuită doar din Olanda, Franța”, a precizat Ion Cristoiu.
Ce relații există acum între China și SUA?
„Gestul cu adevărat care este revoltător pentru China, când a venit Anthony Blinken și a arătat cu degetul spre China. Poți să-i faci României, Bulgariei, nu Chinei. În 1990, încheierea Războiului Rece, până în 90 pe planetă erau două superputeri, această superputere a făcut ce a vrut, între timp cresc imperii, este clar că ne aflăm într-un moment de cumpăna a istoriei”, a avertizat Ion Cristoiu.
„De ce credeți că presa nu este capabilă să trateze obiectiv această problemă? De ce nu avem o discuție obiectivă?”, l-a întrebat Ionuț Cristache.
„Noi jurnaliștii scriam în 88 că Ceaușescu este de patru ori măreț. Este o presă leneșă. Care este efortul, eu mă uitam la titlul din articole, atât de puturoși sunt încât au preluat o sinteză. Și noi tratam în 88 că magazinele erau pline. Eu v-am spus de ineficiență, am stat de vorbă cu mulți moguli, presiunea este uriașă, de la ambasade etc, tresă scrieți și ceva de bine de războiul din Ucraina. Nu există site-uri sau televiziuni obiective, toate plătesc prețul propagandei oficiale”, i-a explicat Ion Cristoiu.