În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, orice instituție poate fi înșelată, dar nu armata. În cazul în care militarii români primeau măști neconforme exista un risc mare să-și piardă viața, punctează jurnalistul, adăugând că „de aia aduce Iohannis trupe străine, că ai noștri sunt ușor de păcălit”.

Afirmația este întărită și de jurnalistul Ionuț Cristache, care precizează că șeful Romarm a lucrat 10 ani la SRI în securitate comercială și Romarm se află sub tutela Ministerului Economiei.

Măștile au fost testate de un laborator neacreditat

„Romarm nu se ocupa cu măști, a făcut o linie de măști care a eșuat, apoi a achiziționat niște măști, de ce? În pandemie una dintre principalele escrocherii a fost asta, toată lumea a vândut măști în pandemie, Guvernul trebuia să verifice lucrurile astea”, consideră Ion Cristoiu.

Ionuț Cristache precizează că „98% dintre bani aferenți unui contract încheiat de MAPN cu firma lui Pițurcă junior”.

„Distribuirea a 100 de mii de măști FP-3 în unitățile sanitare ale MAPN a revenit firmei Pav Green Energy care aparține lui Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă. Ulterior specialiștii au transmis că măștile PF-3 nu respectă standardele de rezistență împotriva germenilor. Inspecția Muncii informa MAPN că măștile au fost testate de un laborator neacreditat de Guvernul Chinez. Toate lucrurile astea s-au întâmplat în mandatul lui Ludovic Orban”, explică Cristache.

Orban trebuie săltat și dus la DNA

De asemenea, jurnalistul punctează că Romarm, companie care se ocupa de producția de armament, a avut nevoie de linii speciale de producție pentru a produce măști de protecție. Cele 400 de mii de măști pe zi promise de Ludovic Orban nu s-au mai produs, mai spune Ionuț Cristache.

„Orban promitea că se vor produce 400 mii de măști de producție zilnic, au asamblat linia aia, au instalat-o într-o hală a uzinei de la Dragomirești. Acolo, 60 de angajați ai Romarm s-au trezit în fața unor mașinării necunoscute, și nu s-a produs nicio mască.

Orban trebuie săltat și dus la DNA. S-a dus Orban să inaugureze linia, pe atunci, Romașcanu care era purtător de cuvânt la PSD a lăudat producția. Orban a probat prima și ultima mască produsă la Romarm. Este cea mai scumpă mască pe care cineva a purtat-o în România, ea a costat un milion de euro.

Compania națională Romarm a produs cam 3 milioane de măști dar nu a reușit să le omologheze. Linia de producție a fost cumpărată din China și a fost neconformă. Șeful companiei a fost acuzat că nu și-a dat interesul pentru că a aflat că a fi îndepărtat din funcție”, mai spune jurnalistul Ionuț Cristache.

Cum s-a ajuns ca Romarm să facă măști?

De asemenea, jurnalistul Ion Cristoiu compară situația de la Romarm cu o editură care „se hotărăște să producă sateliți”.

„Avem o întreprindere care face arme, și la îndemnul cuiva se hotărăște să facă măști medicale. Între armă și mască ar fi ca și cum o editură se hotărăște să producă sateliți. Cine le-a spus să facă asta? Cum s-a ajuns ca Romarm care face arme să facă măști? Cine le-a zis? După ce au acceptat ordinele, ei și-au dat seamă că nu au linii de producție, și au important din China, neconforme. S-a dus Orban să inaugureze linia și s-a stricat linia.

Prima întrebare pe care trebuia să și-o pună DNA este „de ce s-au apucat ei să facă măști?””, a spus Ion Cristoiu în podcastul de luni.