Așadar, jurnalistul a analizat coaliția PSD-PNL, dar și modalitatea în care aceasta funcționează, de fapt. Potrivit explicației oferite de Ion Cristoiu, „unul din partide ar fi în opoziție” în „democrațiile serioase”. Totuși, „amândouă sunt la putere” în România și „amândouă acționează ca și cum ar fi la opoziție”.
Ion Cristoiu analizează coaliția PSD-PNL
„De regula, în democrațiile serioase, unul din partide ar fi în opoziție, dar la noi amândouă sunt la putere, și amândouă acționează ca și cum ar fi la opoziție, mai ales PNL. Despre această posibilitate a existenței a două guverne într-unul singur am atras atenția încă din seara de 23 iunie. Atunci îi spuneam Monicăi Mihai având două guverne. Acest lucru ne arată că Ciucă nu este un om prost politic. Premier părea om prost politic. Faptul că face aceste ședințe, îi subminează autoritatea.
Totul pornea de la o inițiativă a PNL-ului, și anume a lui Nicolae Ciucă de a aduna la fiecare luni pe miniștrii PNL și de a le da indicații pe linie de partid, în așa fel încât miniștrii PNL se duc la ședința de guvern cu o ureche plină de indicații pe linie de partid ale șefului lor, și când se duc la ședința, ascultă doar cu un sfert de ureche la Marcel Ciolacu, premierul PSD.
Această situație s-a văzut în situația acestor măsuri de reducere a deficitului bugetar, la care se câcâie cele două partide de câteva luni. Reducerea deficitului bugetar este o operațiune necesară, iar ea nu poate fi făcută decât de măsuri revoluționare. Este foarte interesant că fiecare dintre cele partide au dat în presa propunerile lor privind reducerea deficitului bugetar, în așa fel încât astăzi înainte de ședința coaliției, noi am avea de a face cu fiecare dintre cele două partide, care au încercat sa convingă electoratul ca propunerile lor sunt cele mai bune.
Normala ar fi fost ca ele să nu fie date publicității, să meargă la coaliție, și acolo să fie anunțate printr-un comunicat final sau o conferință, în care să se spună că „noi am căzut de acord cu aceste măsuri”.
În situația în care PSD a venit cu niște propuneri făcute publice și PNL a venit cu niște probleme făcute publice, chiar dacă să zicem s-ar înțelege la un moment dat în coaliție, imaginea de două viziuni asupra reducerii deficitului bugetar rămâne. Mi s-ar fi părut normal să nu existe această campanie electorală pe seama participării la guvernare, ca fiecare partid să țină pentru el. Se mergea la coaliția de guvernare, putea să dureze o zi două ședința, și de acolo se ieșea cu niște măsuri care erau considerate ale coaliției”, a explicat Ion Cristoiu.
Premieră în post-decembrism
De asemenea, jurnalistul a explicat că evenimentele de pe actuala scenă politică sunt o premieră în post-decembrism, deoarece „două partide foarte puternice, teoretic egale, participa la guvernare într-o coaliție de guvernare, fiecare dintre ele urmărindu-și interesele electorale”.
Mai mult, a subliniat jurnalistul, aceste partide își folosesc puterea nu pentru a administra împreuna țara, ci pentru a se confrunta electoral.
„Este o perioadă gen Game of Thrones, de bătălii pentru putere. Încă de la formarea guvernului Ciolacu, pe care eu l-am considerat un guvern care rezultat al rotației, al unui protocol, deci un guvern PSD-PNL, și potrivit protocolului din noiembrie 2021, Ciolacu este premier, dar nu putem vorbi de un guvern PSD așa cum îl prezintă conducerea PSD și cum joaca la off-side conducerea PNL. Atunci am sesizat, de la început, că acesta va fi unul dintre cele mai nenorocite guverne din istoria post-decembristă, deoarece amândouă partide sunt aproape egale, și ele guvernează în perspectiva șocului electoral de la anul.
În consecință, tot ce se va întâmpla în perioada de încă de la formarea guvernului Ciolacu, până la ageri, dacă va rezista până atunci, ceea ce eu nu cred că această coaliție va rezista. Pe măsură ce ne apropiem de alegeri, PNL va încerca să se disocieze și chiar să treacă în opoziție, pentru ca să poată să câștige capitalul politic necesar alegerilor de la anul.
Sub semnul acesta, este cel mai nenorocit guvern deoarece în acest guvern două partide nu si-au unit forțele pentru a rezolva probleme României, destul de grave, ci pentru că fiecare din ele vrea să folosească apartenența la guvernare, pentru a câștiga capital politic.
Noi avem o situație unică în post-decembrism, când două partide foarte puternice, teoretic egale, participa la guvernare într-o coaliție de guvernare, fiecare dintre ele urmărindu-și interesele electorale, și folosind puterea nu pentru a administra împreuna țara, ci pentru a se confrunta electoral”, a subliniat Ion Cristoiu.
Întregul episod poate fi vizualizat al AICI.