În cadrul podcastului „Cristache şi Cristoiu”, jurnalistul Ion Cristoiu vorbește despre scandalul "Balonul" dintre China și Statele Unite ale Americii, dar și despre consecințele pe care le va avea vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.
„( La ce se referă?) La un ajutor dat de China lui Blinken. Am explicat și într-un editorial, care dacă, eram străin era peste tot, dar dacă sunt român nu e nicăieri. E interesant că nu l-a luat nimeni din presa mare, că nu dă bine. Hai să spun ce s-a întâmplat. Cu ceva timp în urmă secretarul de stat al SUA, care teoretic și practic în SUA este președintele pe politică externă. Secretarul de stat pe externe este aproape ca un președinte pe partea externă.
A anunțat (n.r. – Blinken) o vizită surpriză în China, vizită care avea ca punct central o întâlnire cu președintele Xi. În cazul de față, primirea de către președintele Chinei era un succes uriaș. Această vizită făcea parte, și mai ales, primirea dintr-o manevră manipulatorie a americanilor și anume încercarea, în ultima vreme, de a arăta că nu există o alianță Rusia-China și că ei îmbunătățesc de fapt relațiile cu China.
Era foarte importantă la nivel mondial, având în vedere că presa mondială este presă de casă a Americii voia să creeze această imagine. China până acum nu a avut o poziție categorică în războiul din Ucraina în favoarea Rusiei, deoarece și ei au o probleme cu teritoriul uguirilor.
Adică toate statele India, China, care nu se pronunță ferm de partea Rusiei, chiar dacă sunt anti-americane au această chestie: Rusia totuși a anexat un teritoriu despre care pretinde că e locuit de o majoritate rusofonă. În China are o problemă printre altele cu uguirii care sunt o populație turcomenă, pe care ar trebui să îl revendice Turcia, și aici este o problemă și ei ar putea să revendice”, a explicat Ion Cristoiu.
Moscova se pregătește pentru vizita lui Xi Jinping
„În zilele acestea a avut loc un eveniment care a fost neglijat în România, a venit la Moscova ministrul adjunct de externe chinez pentru a pregăti vizita lui Xi la Moscova. O vizită istorică. Gândiți-vă că în momentul în care venea, era primit de președintele Xi ce tărăboi ar fi făcut americanii.
Deja am văzut un site păduchios care și titra „sâc sâc”, Putin moare de ciudă că Blinken se duce. Atunci partea chineză a spus că nu mai poate fi primit de către Xi și atunci America era în rahat. Avea două posibilități: Blinken să anunțe că nu se mai duce sau se ducea și era un dezastru. Atunci s-a găsit această formulă amiabilă în care a apărut un balon.
Marea majoritate a popoarelor este alcătuită din oameni de desene animate. La propagandă veți vedea niște lucruri pe care omul inteligent nu le acceptă, dar marea majoritate da cu cât sunt mai incredibile, mai imbecile. Balonul s-a plimbat fără ca America să intervină. E foarte interesant cum a apărut. Balonul a apărut într-o poză într-un ziar local. S-a sesizat Casa Albă, evident că s-a umflat tărâța în naționalismul american „cum să zboare una pe deasupra noastră”.
Biden a răspuns că nu poate să-l doboare că pică peste americani și că le cade în cap (n.r. – resturile) și în același timp oficialii americani au spus că nu ai ce să spionezi cu el. Nu există spionaj pe față. Încetul cu încetul când a anunțat Blinken că nu se duce din cauza asta s-a mai umflat”, a continuat jurnalistul.
Ce consecințe va avea vizita președintelui chinez în Rusia?
„Din punct de vedere militar, orice spionaj este discret. Nu poți să faci spionaj fățiș. Pe vremea lui Trump au mai fost (baloane de spionaj). Ajunge, la faza de ce propaganda trebuie să fie butucănoasă și vizuală. O altă explicație dată lor era așa: balonul a spionat și a încălcat suveranitatea Americii. O explicație dată gen generalii noștri care dorm în studio. El ar fi trecut pe deasupra silozurilor nucleare.
Toate aceste silozuri de armament nuclear de pe glob sunt cele mai supravegheate din lume, cu senzori. De ce a fost nevoie de balon și nu de sateliți? Pentru că ai nevoie de o imagine fizică cu balonul. Dacă îi spui americanului de rând și care se uită la sport. Trebuie să te adresezi cu lucruri butucănoase. Cu cât sunt mai incredibile cu atât ele sunt mai crezute de marele public. Am citit niște reportaje când am aflat că îl doboară și toți s-au dus acolo. Știți cu ce l-au doborât? Cu F-22.”, a adăugat Ion Cristoiu.
„Acum la rândul lor chinezii au făcut prea mare gălăgie. Afacere balonului este o schimbare uriașă planetară. În sfârșit, China va fi pe față, nu militar, dar vizita (a lui Xi de la Moscova) va fi istorică. Ea este combinată cu implicarea până în gât a Occidentului în război”, a mai spus jurnalistul în cadrul podcastului găzduit de canalul de YouTube al EVZ Capital.