Ion Cristoiu a afirmat că dacă până acum se vorbea despre păstrarea teritoriilor cucerite ca monede de schimb, atunci acum, prin desfășurarea referendumurilor, se urmărește o eventuală alipire cu Rusia.

„Referendumurile vizează alipirea la Rusia. Nici un moment nu s-a vorbit după declanșarea operațiunii militare despre alipirea Rusiei. S-a vorbit despre păstrarea acestor teritorii cucerite ca monede de schimb. Însă acum este vorba despre o alipire cu Rusia, pentru că atunci când este atacat oricare dintre aceste teritorii este atacată Rusia.”, a explicat jurnalistul Ion Cristoiu.

Termenul de operațiune specială înseamnă o imitare a Americii în operațiunile din Irak

„Folosirea termenului de operațiune militară înseamnă o imitare a Americii în operațiunile din Irak, Corea. Rusia practic își vede de treabă și niște specialiști care se luptă. Acum, însă, avem o trecere la declarație de război pentru că nu mai este vorba despre acest discurs care vizează o înăsprire a cenzurii, a pedepselor față de cei care comentează”, a afirmat jurnalistul.

Acesta a explicat că referendumurile vin după două evenimente care au fost văzute primitiv în presa din România. Mai exact după Summitul de la Samarkand. „Acum s-a decis cererea referendumurilor prin aceste declarații. La acest Summit Putin a primit o garanție. Pentru ca ruși este foarte important dacă India Respectă sancțiunile.”, a spus Cristoiu.

Referendumurile nu iși propun republici independente

Cristoiu a declarat că referendumurile au o miză uriașă. Prin aceste referendumuri pe timp de pace în condițiile existente unor arme nucleare, 20% dintr-un teritoriu nu mai aparține țării care îl avea până acum.

„Am avut mereu suspiciunea că rușii au făcut intenționat, că Occidentul s-a cotcotdăcit prea mult. Așa zisă fugă a fost dublată de o uriașă campanie în care Putin era criticat. Putin a ajuns la concluzia că nu se mai poate da înapoi, și s-a lăsat această critică dinspre dreapta.

Referendumurile nu iși propun republici independente. Prin aceste referendumuri pe timp de pace în condițiile existente unor arme nucleare, 20% dintr-un teritoriu nu mai aparține țării care îl avea până acum. De aceasta este o miză uriașă.

Se putea merge și pe varianta în care republicile respective se transformau în republici autonome, fie rămân în interiorul federației, fie devin independente. Putem vorbi despre eșec dacă rușii sunt aruncați în mare din Crimeea.”