Robert Turcescu a adus în discuție ceea ce se petrece în contextul în care Ucraina cere insistent avioane de luptă performante, care să îi permită controlul aerian și lovirea țintelor rusești în adâncimea teritoriilor ocupate.

În viziunea cunoscutului jurnalist și publicist Ion Cristoiu, este de așteptat ca Statele Unite ale Americii, principalul susținător al Ucrainei și al NATO, să facă un pas înapoi din cauza poverilor financiare pe care le presupune ajutorul acordat țării asediate de Federația Rusă. De menționat că Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat miercuri că dacă plafonul datoriei publice nu este majorat, la 1 iunie Statele Unite ar putea declara faliment.

Rusia s-a întors la condiția de dinainte de Primul Război Mondial

„Tot mai multe articole din presa occidentală spun că America se retrage pentru că au loc alegeri și au mari probleme cu sprijinirea Ucrainei, și au delegat țările Europei occidentale. Este o mare prostie pentru că după ’90 Rusia s-a întors la condiția de dinainte de Primul Război Mondial, adică o putere care joacă împreună cu Franța, cu Germania. Începe să devină tot mai clar că e un război cu Occidentul, apropo de această coaliție”, a comentat Cristoiu.

„După părerea mea, cine crede că rușii nu au păstrat putere pentru asta (n.red. – a continua războiul), vom asista la o escaladare fără americani, o să le dea arme. Dar ei la rândul lor, o știre a trecut neobservată în România, știți că au distrus unul din sistemele Patriot? Nu i-am înțeles pe occidentali, Rusia ori o destrami, destul de greu. Ori o păstrezi, pentru că vor fi niște probleme europene de rezolvat pentru că trebuie să le rezolve, de exemplu cu turcii”, a mai argumentat reputatul gazetar.

Nimeni nu dorește cu adevărat pacea

Gazda podcastului este de părere că de fapt, nimeni nu dorește cu adevărat pacea.

„Poate că într-adevăr se caută cu orice preț declanșarea unei conflagrații mondiale pentru a tranșa chestiuni care par de netranșat într-un alt mod. Nu văd decât niște miorlăituri prin colțuri apropo de posibile negocieri de pace. Cum îndrăznește unul să zică să facem pace, dacă îl înjură pe Papă ce să mai zici?

Ăștia probabil vor să transmită sfârșitul lumii în direct, atenție vine nucleara. Hai să le dăm ucrainenilor și F-uri ca să ce? Să scoată și rușii MIG-urile, nu?”, a exclamat Robert Turcescu.

Occidentul se află într-un moment de răscruce

Ion Cristoiu a observat în context faptul că, după o perioadă inițială în care a preferat să nu se implice direct în război, Occidentul se află într-un moment de răscruce care poate evolua periculos.

„Hai să facem un calcul simplu, de la Primul la al Doilea Război Mondial au fost 20 de ani. De al ultimul război, Războiul Rece, care n-a fost totuși război, au trecut 30 de ani. Occidentalii simt nevoia, au încercat de un an și ceva să rezolve cu <noi nu ne băgăm. Ajutăm, dar nu ne băgăm>.

Se pare că nu a mers. Tot ce se întâmplă acum este o escaladare fără precedent care merge către un război. Nu are cum, după avioane vor veni și englezii, americanii și francezii să se bată acoloi”, a conchis Cristoiu în podcastul de pe canalul HAI România.