„Proasta colectare a TVA-ului” este o problemă falsă pusă pe tapet de politicieni, afirmă Ionuț Ivana, fost reprezentant al României la Bruxelles din partea ANAF.
Colectarea TVA este o problemă creată artificial
La podcastul Legea Junglei, de pe canalul YouTube Hai România, invitat a fost Ionuț Ivana, fost reprezentant al României la Bruxelles din partea ANAF.
Expert pe probleme de fraudarea TVA și evaziune fiscală, Ivana a vorbit despre colectarea TVA în România. El a spus că sintagma proasta colectare este o problemă falsă. Ivana a mai detaliat că TVA este o taxă pe care o plătește persoana fizică.
”Probabil că o să vă surprind puțin. Probabil că este o falsă problemă. și așa cum se întâmplă, se deviază de la problema de esență. Ai creat o autostradă la care toată lumea vine în Europa și aduce marfa și nu plătește niciun TVA. Și atunci ai creat ceva artificial către care lumea să se concentreze.
Cine este de vină? Sunt de vină plătitorii, întotdeauna. Este o falsă problemă colectarea. Lucrurile sunt simple. TVA-ul este o taxă de consum. TVA-ul este o taxă pe care o plătește persoana fizică. Bei cafeaua, ai consumat TVA. Ți-ai aprins țigara, ai consumat TVA. Ai dat drumul la mașină, ai consumat TVA. Nu persoana juridică.
Întrucât, pe lanțul economic statul a împuternicit persoanele juridice să colecteze TVA în numele statului, s-a creat aparența către populație că sarcina de plată de TVA ar fi a persoanelor juridice. Este eronat”, a declarat Ionuț Ivana.
El a spus că există două sisteme de colectare a acestei taxe la consum. Există sistemul american, US Taxes, care înseamnă o singură dată și o singură verigă. Și este Uniunea Europeană care are alt regim.
„Pretind ei că ar fi social, și în care fiecare verigă intermediară, să zicem 6 grade, de la materia primă până la produsul de pe raft, în care fiecare își pune TVA-ul. Sistemul ăsta a pus o grămadă de probleme”, a detaliat Ionuț Ivana.
Există un sistem prin care se aduc produse fără să fie plătită vama
Fostul reprezentant al României la Bruxelles a scos în evidență că UE a permis, prin directivă, un sistem prin care se aduc produse fără ca TVA-ul să fie plătit în vamă. Ionuț Ivana a declarat că sunt două căi de intrare în UE a produselor. Ele sunt Rotterdam-ul și Hamburg-ul.
Olanda și-a negociat foarte bine aderarea la UE, după părerea acestuia. El a dat exemplu că în Rotterdam se descarcă, de exemplu, pui din Brazilia. Aceștia sunt cei mai ieftini, se pun pe frig și sunt aduși în România fără TVA.
„Orice bun care intră pe teritoriul UE, cu ocazia intrării, se face un import. Toată lumea cunoaște că se plătește TVA, celebrul TVA în vamă. Uniunea însăși, prin directivă, au permis un sistem prin care se aduc produse în Uniunea Europeană, fără ca TVA-ul să fie plătit în vamă. Acest sistem, la care nu se dorește a se renunța, conduce la o fraudare excesivă a tuturor statelor.
În mod principal, avem două căi de intrare în UE a produselor, anume Rotterdam-ul și Hamburg-ul. Olanda și-a negociat foarte bine aderarea la UE. Știa foarte bine ce va face. Pe lângă această prevedere, ea mai are și o dispensă specială. (…) Aici este o problemă între Rotterdam și Constanța, în mare parte. (…)
Scutirea de TVA la import are loc când tu, ca și importator te angajezi că, în momentul în care produsul pe teritoriul țării de import, vei muta produsul în altă țară. Doar pe acest simplu angajament, fără niciun fel de garanție cerută, produsul poate fi adus.
În Rotterdam se descarcă, de exemplu, pui din Brazilia, care sunt cei mai ieftini, se pun pe frig și sunt aduși în România fără TVA”, a declarat Ionuț Ivana în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România”.
Întreg podcastul de vineri, 17 noiembrie, poate fi urmărit chiar aici.