Folosirea mercenarilor nu e semn că merge bine treaba

Potrivit lui Adrian Cioroianu, dacă „operațiunea militară specială” a Moscovei ar fi durat șapte zile, era meritul Armatei Ruse. Pe de altă parte, el punctează că atunci când vrei să ai pierderi mai puține, îi iei pe mercenarii Wagner, „care n-au mamă, n-au tată”.

„Folosirea mercenarilor e semn că merge treaba sau că nu merge? Dacă era de bine, câștiga Armata. Eu aș zice că folosirea mercenarilor este semnul că tactica și strategia rușilor nu a funcționat”, este de părere invitatul lui Ionuț Cristache, care vorbește despre crimele de război comise, care în acest fel nu pot fi puse în dreptul Armatei Ruse.

„Sunt convins că rușii au făcut multe drăcii, cum a fost la Bucha, mercenarii au făcut rău, și armata rusă sunt convins că acum face greșeli”, adaugă Adrian Cioroianu.

China, deranjată de prelungirea conflictului

Întrebat despre faptul că unele state nu s-au aliat cu Occidentul în ceea ce privește războiul din Ucraina, istoricul spune că „fiecare stat are interesul lui”.

„Reacția noastră e în funcție de interesul nostru, reacția Chinei este în interesul său. Interesul Chinei era ca într-adevăr, Rusia să dea o palmă Occidentului și SUA. Dacă această campanie din Ucraina mergea în 5-7 zile, Rusia ajungea în coasta noastră. O înfrângere a Ucrainei ar fi pus în egală măsură America, care s-ar fi transformat într-un colos cu picioare de lut. Chinei i-ar fi convenit lucrul acesta”, a explicat Cioroianu.

Pe de altă parte, el spune că pe chinezi a început să-i deranjeze prelungirea conflictului și estimează că Beijingul va face pași concreți, dar nu neapărat vizibili în stoparea luptelor.

„Există întotdeauna o acțiune diplomatică de tip iceberg. În India e presă de limbă engleză, în China e presă în limba engleză. Documentul cu 12 puncte de pace trebuie citit pentru că este vorba de poziționarea Chinei. India stă cu ochii pe China. Când ești vecin cu China nu poți să te cerți cu Rusia și China. China e temerea lor. China este competitorul SUA, nu Rusia. Se bate șaua în Ucraina ca să înțeleagă alții.

Nimeni nu are interesul în a continua acest conflict, fiecare caută o cale de ieșire în care să iasă cât mai bine. Nici rușii nu vor să prelungească conflictul. Părerea mea este că se joacă static, cu excepția Bahmutului. Simbolurile nu trebuie ridiculizate, sunt foarte puternice”, explică Adrian Cioroianu.

Tabăra occidentală îl testează pe Vladimir Putin

În ceea ce privește evoluția războiului și faptul că s-a transformat într-un conflict de anduranță pentru ambele părți, istoricul Adrian Cioroianu spune că oameni mai bine pregătiți decât Vladimir Putin „se joacă cu el într-o manieră în care o să ne dăm seama în anii următori”.

„Am citit și eu o analiză, ucrainenii spun că la un soldat ucrainean mor șapte ruși. Dar și dacă mor doi sau trei la raport de unul, s-ar putea ca ucrainenii să zică că dacă ei pierd un om, dar au câștig de 300% mai bine stau în zonă decât să plece.

În primul rând, eu am strania impresie că oameni mai bine pregătiți decât Putin se joacă cu el într-o manieră în care o să ne dăm seama în anii următori. Mă refer la tabăra occidentală care îl testează pe Putin. Eu citesc de cel puțin o lună diverse declarații ale unor generali occidentali în care se spune că s-ar putea să cadă Bahmutul, dar nu e o poziție strategică importantă.

El ar deschide drumul către Kramatorsk și un alt orășel la 30 de kilometri. Niște generali spun că s-ar putea ca Bahmutul să cadă. Pentru cine e adresat mesajul? Ăluia care se apără sau îi încurajează pe militarii Wagner? Mai apare un general și spune că s-ar putea să cadă, dar vom vedea.

Stimulul acesta este câștigarea timpului, care timp aduce cu sine creșterea disensiunilor dintre mercenari și Armata Rusă. Când Prigojin se supără și spune că nu are muniție, că armata nu-l ajută, cu ce față se întoarce la Moscova dacă nu ia Bahmutul? Victoria ar fi simbolică pentru ruși. Ar însemna ca după nouă luni de zile ar fi prima victorie trimisă acasă.

Acest Bahmut e o pungă ucraineană într-o zonă de control rusesc. E o punguță puțin în interiorul controlului rusesc. Vor merge rușii mai departe pe acolo dintr-un front de 1.200 km către Kramatorsk? Au nevoie de o victorie.

La distrugerile pe care le are Ucraina, pierderea Bahmutului nu pune nimic în pericol”, a mai spus Adrian Cioroianu în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube HAI România.