Jean Maurer face noi dezvăluiri despre Nicolae Ceașescu: Avea o memorie elefantină și capacitatea să…

Fiul lui Ion Gheorghe Maurer a precizat în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital că a luat decizia să emigreze din motive de protecție, ci nu economice, deoarece știa „până unde merge cruzimea tovarășei”.

„De la bun început vreau să fac precizarea că cea ce vorbesc eu acum nu este istorie. Am trăit evenimentele alea din afară, sunt amintiri despre care mi-a povestit taică-meu. Asta ar trebui să fie valoare acestui interviu mai mult amintiri și trăiri decât istorie.

Am emigrat din motive de protecție nu economice pentru că știam ce se poate întâmpla, până unde merge cruzimea tovarășei”, a declarat Jean Maurer în cadrul podcastului „Istoria Secretă”.

Momentul în care Nicolae Ceaușescu a luat în calcul evacuarea Bucureștiului

De asemenea, Jean Maurer a vorbit și despre momentul în care Nicolae Ceaușescu a luat în calcul evacuarea Bucureștiului.

„Din punct de vedere istoric în Cehoslovacia se făcuse un fel de primăvara de la Praga ca și Ceaușescu în același registru partidul își luase un soi de independentă dorească facă un model național de socialism.

Rușilor nu le-a plăcut chestia asta și au masat trupe și au anunțat statele membre, să se alăture unei cruciade militare de pedepsire. Această cruciadă a avut loc în jur de 20 august, bineînțeles că România a fost înștiințată de acest demers, eram la mare și stăteam liniștiți, la un moment dat s-a dat îmbarcarea, mergem la București pentru că Uniunea Sovietică intră în Cehoslovacia.

Aveam 18 ani, după vârsta 15 ani am început să conștientizez ce statut am eu, nu era o distanță de tip regală, discutam cu prietenii mei absolut normal, realizam că tot ce se întâmplă este total anapoda, nu se putea face nimic, era linia partidului.

Am plecat val-vârtej, taică-miu s-a dus la CC, la Ceaușescu acolo unde se întâlneau ei. Se discuta, că se va face un plan de evacuare, conducerea țării va fi protejată, deja se știa că la granița de est erau masate două divizii motorizate, care puteau ajunge în două ore la București”, a completat fiul lui Ion Gheorghe Maurer.

Fostul lider comunist a propus un război de gherilă

Potrivit dezvăluirilor făcute de Jean Maurer, fostul lider comunist din România a propus un război de gherilă, în cazul în care rușii intrau în țară.

„Se vorbise prin telefonul roșu că vom reacționa negativ la invazia din 1968. ”Povestirile de după”, a fost o discuție lungă într-un cadru restrâns în care s-a pus problema ce este de făcut, „Ceaușescu n-a fost de acord, a fost o mare imixtiune în treburile interne, taică-miu i-a spus lui Ceaușescu”ok, trebuie să ieși, să ții un discurs.

Nu pledez pentru ruși, trebuie să recunoaștem în perioada comunismului a lui Ceaușescu noi am dezvoltat o industrie, relații internaționale, nu s-a amestecat nimeni.

Revenim la 68, a fost o discuție în privat. Ceaușescu avea o memorie elefantină, avea capacitatea să memoreze și să înțeleagă și să reproducă ulterior. Discursul a fost scris și de tata, tot ce a spus a fost coerent, legat, nu avea sincope. S-au discutat liniile directoare ce trebuie spus la un astfel de discurs, toate principiile pe care le-a enunțat au fost corecte.

Era prima problemă care s-a discutat dacă rușii intra în țară sau nu, nu puteam face fata. Propunerea lui Ceaușescu, ne opunem cat putem militar, și după aceea va începe lupta de gherila de partizani.

Ceaușescu era pregatit de lupta populară, era un plan de evacuare în momentul în care ar fi intrat rușii. Ne vom transfera într-o luptă de gherilă de partizani, s-a făcut mobilizare generală cu rezerviștii cu gărzile patriotice. Toată lumea a fost hotărâtă că la un moment dat trebuie să pună mâna pe arme.

Există o emoție extraordinară, în viața care exista pană atunci urma să se schimbe semnificativ, nu era o bagatelă. Ne apărăm cu tot ce puteam dacă ajungem la război”, a mai spus Jean Maurer.

Au început sa zbârnâie telefoanele

„Bineînțeles au început sa zbârnâie telefoanele cu toate cancelariile occidentale, ar fi trebuit să fie recunoscute relațiile pe care le-a făcut taicamiu cu China, Israel, Spania, au jucat un rol esențial. Reacția Chinei a fost determinantă în a convinge Rusia sa nu invadeze. Pe 23 august la ambasada romana din Beijing a avut loc tradiționalul 23 august la care a participat pentru prima dată prim-ministrul Chinei, el nu participa la zilele naționale a diferitelor țări, era o diferență mare de rang politic.

La acea sărbătoare de ziua națională, zis China va sprijini România chiar și cu tunuri, respectiv cu armament greu, momentul în care prim-ministrul al Chinei face o astfel de afirmație în cadrul oficial era clar că în spate au fost purtate discuții și promisiuni de sprijin al României în fața Rusiei.

Totdeauna a spus (n. red. Gheorghe Maurer), în toate cercurile că reacția lui Ceaușescu a fost singura reacție corectă și patriotică.

Afirmația că toată treaba a fost un fel de bluff, nu este adevărată,  Ceaușescu a fost absolut sincer, a spus-o din convingere, nu vreau să-l ridic în slăvi, am avut de suferit din cauza soției lui, a făcut un lucru corect, a ridicat prestigiul României în lume, a demonstrat că blocul comunist nu este un bloc monolitic, este cu pretenții suverane ceea ce este normal, parcă UE este mai a dracului decât Uniunea Sovietică”, a conchis Jean Maurer.