Jocurile de noroc și iluzia câștigului. Dan Manolescu, la EVZ Play: Jucătorul nu câștigă niciodată
Astfel, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali a subliniat în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube al EVZ Capital că pasionații jocurilor de noroc ies mereu în pierdere, iar adevăratul câștigător este, de fapt, organizatorul.
„Se câștigă din jocuri de noroc depinde cine câștigă este o problema de percepție și de poziționarea. Jucătorul nu câștigă niciodată, joci să te distrezi te duci acolo cum te duci la teatru, să-și creeze niște emoții, te duci acolo sa obții anumite substanțe, generate de anumite chimicale din creieri, care te fac să te simți mai bine.
Zona asta de câștig vine în alt plan, nu financiar, cine se duce la jocurile de noroc pierde, nu are cum să câștige și statul, organizatorul și jucătorul. Punctual poate este un câștig, la nivel de loterie, acolo într-adevăr acea persoană care a jucat odată și a câștigat ăla este câștigător.
Jocul este de așa natură, așa este setat aparatul, pe măsură ce joci la fiecare apăsare de buton, în final este clar că banii aia i-ai pierdut. Per-total zona asta așa cum o văd eu, cred că trebuie să țină de explicație. Câștigul ala e o iluzie.
Modalitatea în care vrem sa reglementăm ține cont de această realitate. Se juca barbut și pe vremea lui Ceaușescu, oamenii caută așa ceva. Dacă zona asta nu mai este ilegală nu înseamnă că dispare. Acum e taxat și jucătorul și organizatorul, cred că ar trebui să explicăm oamenilor ce înseamnă. Ideea ca acolo se întâmplă niște lucruri pe care unii vor să le experimenteze, dacă înțelege că pierde și nu câștigă, el nu câștigă bani”, a declarat Dan Manolescu la EVZ Play.
Firczak spune că industria trebuie taxată „până la minimul de rezistentă”
La rândul spus, Iulius Firczak a susținut că industria trebuie taxată „până la minimul de rezistentă”, astfel încât să meargă mai mulți bani la stat.
„Sunt multe aspecte care trebuie analizate. Din punct de vedere personal această industrie trebuie taxată până la minimul de rezistentă, să aduci cat mai mulți bani la stat. Asta este zona de echilibru, eu aici vreau sa stau cu nivelul de taxare, să am grijă cum să-l protejez pe consumator. Tot OUG 16 a fost un scandal uriaș în momentul în care s-a discutat despre taxarea câștigurilor.
Ne vom trezi ca înflorește industria într-un spectru gri. Si percepția publică este una radical negativă, peste 90% au percepție negativă despre jocurile de noroc, cred că vina este a celor care au avut o reclama prea agresivă. Nu poți să faci reclama la jocurile de noroc după 23 sau un eveniment sportiv. Toate calate pe câștig si de aici amplificarea percepției negative. Venim și taxăm ca să oprim acest flagel, nu este un flagel, este un business”, a completat Iulius Firczak.
„Oamenii își găsesc o distracție de tipul patru păcănele, o bere și asta e, pentru ca numai e altceva. Dacă are 4 aparate în bar și berea e lângă el, o seară întreagă își pierde timpul”, a mai spus Dan Manolescu.