UPDATE: O altă modificre importantă prevede faptul că procedura de reorganizare va dura un an în loc de 3. De asemenea, Fiscul va avea posibilitatea să execute silit debitorul imediat după ce acesta a intrat în insolvenţă. De altfel, potrivit informaţiilor Capital, modificările au fost promovate tocmai pentru a crea statului o poziţie privilegiată, iar cel care a elaborat schimbările a fost chiar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Administratorul judiciar al companiilor intrate în insolvenţă va fi numit în viitor de judecător, potrivit unei prevederi din ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a aprobat astăzi Codul Insolvenţei. Numirea de către instanţă va fi provizorie, ulterior decizia trecând la adunarea creditorilor. În prezent, adunarea creditorilor – cei care trebuie să se asigure că vor recupera banii datoraţi de firma insolventă – este cea care desemnează de la început administratorul judiciar, în instanţă ajungându-se doar în cazul unor neînţelegeri.
 
O astfel de prevedere nu era inclusă în proiectul Codului Insolvenţei care a fost supus dezbaterii publice. Singurul susţinător al modificării a fost Consiliul Superior al Magistraturii, în timp ce toate celelalte părţi implicate în elaborarea Codului – practicieni în insolvenţă, consultanţi sau reprezentanţi ai creditorilor – s-au opus. Cei mai nemulţumiţi sunt bancherii, în condiţiile în care băncile au cele mai mari sume de recuperat de la companiile intrate în insolvenţă şi nu vor mai putea decide administratorul judiciar în cadrul adunărilor creditorilor.