Jurnalistul Ionuț Cristache a afirmat în cadrul podcastului „Contrapunct” de pe contul de Youtube EVZ Capital că revoluția tehnologică are un rol esențial în contextul politic, iar accesul către platformele online este destul de facil, ceea ce înseamnă că utilizatorii „împrăștie zgomotul” cu o viteză maximă.

„Eu cred că tehnologia are un rol important în ceea ce se întâmplă acum. Au căutat un citat din Umberto Eco, într-un interviu pe care l-a dat acum câțiva ani, în care vorbește despre faptul că un fenomen care s-a petrecut este creșterea uriașă de populație, și că în toate miliardele astea de oameni ai să găsești mulți idioți.”, a evidențiat jurnalistul la podcastul „Contrapunct”, moderat de Dan Andronic.

Unii politicieni nu au ajuns întâmplător în funcții

„Mie nu mi se pare numărul idioților o problemă, mie mi se pare solidaritatea idioților o problemă. Proștii au devenit solidari între ei. Politicienii care nu mai sunt capabili să înțeleagă rolul unui consilier, ei fiind solidari între ei, se sfătuiesc între ei. Cred despre ei că sunt cei mai buni, că nu au ajuns întâmplător în funcțiile respective, că pot să conducă destinele țării de unii singuri.

Eu mă tem de solidaritatea idioților, sunt vocali, se originează foarte repede, au platforme sociale unde pot să împrăștie zgomotul. Trebuie să ții cont de părerea lor, că altfel te agresează. În epoca Dragnea erau turme de idioți călare pe tine dacă aveai o părere contrară curentului.”, a relatat jurnalistul Ionuț Cristache în podcastul „Contrapunct” de la EVZ Capital.

Cristache: Aceste instrumente nu au legătură cu democrația!

În continuare, ziaristul a subliniat că „dictatura digitală în care am ajuns să trăim, pușcăria FaceBook, Twitter, a fost exersată cu mult timp înaintea războiului – în pandemie. Aveau acces pe rețelele sociale demenții aia radicalizați din ISIS, dar Trump era blocat. Aceste instrumente nu au legătură cu democrația. Societatea, mediul politic, ar trebui să mă lase să-mi apăr ce cred.”

În continuarea ideilor prezentate de Cristache, Dan Andronic a replicat: „Se pare că schimbările aduse de apariția radioului și a televizorului nu au fost la fel de importante până acum, pentru că internetul ne-a scos cărțile din casă, citim doar pe ecran. Am transferat cărțile pe mobil, telefoanele au ecranul din ce în ce mai mare, care să înlocuiască tableta. Toate elementele astea ne fac să gândim din ce în ce mai puțin.”