Charles Michel anunțase că va candida pentru un post de europarlamentar. Acest lucru ar fi presupus să renunțe la mandatul de președinte al Comisiei Europene. Iar unul dintre numele vehiculate pentru a-i lua locul a fost cel al președintelui României, Klaus Iohannis.

Între timp însă, Charles Michel a spus că nu va mai candida la alegerile europarlamentare. Așadar, rămâne în fruntea Consiliului European. Acum, mulți se întreabă ce va face Klaus Iohannis, după ce i se va termina mandatul la Cotroceni.

Klaus Iohannis încă mai are șanse să fie ales președinte al Consiliului European

Potrivit lui Ion Cristoiu, există încă șansa ca Iohannis să fie ales președinte al Consiliului European, în luna iulie a acestui an. Însă mandatul l-ar prelua în noiembrie, când va pleca de la Cotroceni. Acest lucru înseamnă că pică varianta în care președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar deveni președinte interimar.

„La Charles Michel a fost așa. În 2019, l-au votat în iulie, și a intrat în pâine în decembrie, 1 decembrie 2019. Având în vedere că el își păstrează mandatul, Klaus Iohannis va fi votat în iulie, să zicem. Atunci, el rămâne președinte, pentru că nu preiei imediat mandatul.

Lovitura e că PNL se bazase foarte mult la europarlamentare pe iluzia asta”, a explicat jurnalistul în podcastul de pe canalul de Youtube HAI! România.

Ion Cristoiu a spus, de asemenea, care ar putea fi  motivul pentru care Charles Michel nu va mai candida la alegerile europarlamentare.

„Eu nu-l înțeleg pe Charles Michel ăsta. Zici că-i român. (…) Știi ce bănuiesc eu? El trebuia să se ducă la partidul lui, și să fie pe liste. Se pare că partidul lui i-a zis că dacă vine, în condițiile în care mai e în continuare la Uniunea Europeană, se face pulbere”, a explicat el.

klaus iohannis
Klaus Iohannis, președintele României; SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

Ar putea ajunge extrema dreapta la guvernare?

Gazda Robert Turcescu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alegerile europarlamentare, având în vedere situația din alte țări europene. Jurnalistul a dat drept exemplu Franța. Potrivit lui, aceste alegeri ar putea fi un dezastru pentru partidele precum PSD și PNL.

„Eu am întâlnit oameni care au votat în anii trecuți cu USR și care au zis că votează AUR sau Șoșoacă. (…) Și am zis: ce v-a apucat? V-ați îndrăgostit brusc de Simion și de Șoșoacă?”, a spus el.

Robert Turcescu a spus că oamenii au votat cu aceste partide pentru a le da o lecție celor aflați la guvernare. Potrivit lui, acesta un semnal destul de periculos.

„Trebuie să admitem, pentru că nu știm cum iese. Ăștia dau acum un partid cum e AUR la 23%. Dar dacă face, maestre, 27? Sau 30?”, a spus el.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu nu s-a arătat îngrijorat de acest aspect. Acesta a spus că poate este nevoie, având în vedere că Occidentul „s-a rutinat”.

„Domnu’ Turcescu, eu nu am neliniști. Cum să zic? Nu cred că dacă va veni extrema dreaptă, o să facă din nou Holocaust. Doi, poate că e nevoie, domnu’ Turcescu. Occidentul, uitați cât s-a blazat, cât s-a rutinat. Poate că e nevoie de o rupere”, a spus acesta.

Jurnalistul a spus că această ostilitate vine și din faptul că România se află sub „dictatura” a două partide, și anume PSD și PNL. Ion Cristoiu a spus că dacă țara era condusă de un singur partid, exista un echilibru.

„Absența opoziției, nu știu, ai impresia… Aceste partide s-a așezat cu fundul pe țară. Adică nu te poți mișca. (…) Cum e posibil să nu am director civil la SRI. Este obligatoriu prin Constituție”, a spus el.