EXCLUSIV Iohannis își poate lua adio de la șefia NATO? „A iritat mulți diplomați ai Alianței” (VIDEO)

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Dreamstime

Klaus Iohannis își poate lua „adio” de la funcția de secretar general al NATO? Potrivit presei americane, momentul ales de el pentru a-și anunța candidatura „a iritat mulți diplomați ai Alianței” Nord Atlantice. Despre acest subiect au vorbit, joi, Mirel Curea și Tavi Hoandră, exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

SUA susțin candidatura lui Mark Rutte, ci nu pe a lui Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat recent că își dorește să fie noul secretar general al NATO. Cu două zile în urmă, însă, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a anunțat poziția SUA. Casa Albă îl susține pe deplin pe Mark Rutte, premierul Olandei, ca viitor secretar general al NATO.

„Dar avem cel mai mare respect și pe prietenul nostru, președintele Iohannis”, a spus ea.

SURSA FOTO: X, Julianne Smith
Mark Rutte / SURSA FOTO: Dreamstime

Totuși, ieri, președintele României a anunțat personal că nu intenționează să-și retragă candidatura și că nu va negocia pentru o altă funcție la nivel european.

„Ce să-ți zic, nasol, i-a cam tras basca pe ochi. Dar după această declarație lipsită de echivoc a ambasadorului SUA la NATO, ieri, președintele Iohannis revine. Revine și spune că nu intenționează să-și retragă candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Și nici să negocieze o altă funcție la nivel european. Că noi, ăștia cârtitorii, așa bănuiam. Tavi Hoandră, ce e cu omul ăsta? Ce stradă caută?”, a spus, joi, Mirel Curea în cadrul podcastului difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”.

 

„Sunt și eu în ceață, pe cuvânt. Deci eu abia aștept cumva că noi mai vorbind între noi, mai aflând câte una alta, am ajuns până la scenariul ăsta pe care îl îmbrățișam și eu. Zic, băi, trebuie să totuși să-și negocieze o funcție la Uniunea Europeană. Da, sunt în ceață. Te rog să mă crezi că intuiția mea feminină nu-mi spune absolut nimic.

Deci, stau și mi-am zis, eu tâmp, și aștept să văd ce naiba e în spatele acestei chestii. Și noi suntem tâmpiți, mă. Noi totdeauna avem, adică, noi ne imaginăm că există ceva în spate. Da. Dacă nu există nimic pe care…”, i-a replicat invitatul său, Tavi Hoandră.

Potrivit presei internaționale, momentul ales de Klaus Iohannis pentru a-și anunța candidatura a iritat mulți diplomați ai Alianței de Nord.

„Vedem, așa e deformarea noastră de jurnaliști. Există ceva absurd, nu ne imaginăm că absurdul este posibil într-un stil atât de mare. Și ne gândim, o fi ceva în spate. De multe ori, în spate e prostia, e hazardul, e tâmpenia, e gafa omenească. Dom’le, presa internațională și presa internațională, prestigioasă, tată, de exemplu, Wall Street Journal, care e presă, presă, susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura, citez, între ghilimele, ”a iritat mulți diplomați ai Alianței”.

Mai mult decât atâta un specialist, un expert în politici NATO. Dom’le, doar că, doar că nu-l face prost, adică, nimeni nu înțelege nimic. Noi am avut bănuiala asta, dacă îți mai amintești, din primele zile, văzând că niciun președinte, niciun premier nu zice: ”Dom’le, salutăm intenția președintei României”. Bun. Un om poate comite niște greșeli, le comitem toți.

Dar când reprezinți niște milioane de oameni, nu întrebi pe nimeni? Tu-l cunoști pe omul ăsta, îl cunoști bine. Îl cunoști personal de mulți ani”, a adăugat gazda podcastului.

Estul se supune Vestului

Octavian Hoandră și-a exprimat surprinderea și nedumerirea cu privire la situația actuală. Potrivit lui, Estul este perceput ca fiind inferior Vestului. Se întreabă cât timpul Estul va fi obligat să se supună Vestului și să nu fie recunoscut la aceeași valoare. Din punctul lui de vedere, este necesară apariția unei personalități marcante în Est, comparabilă cu liderii vestici, care să conteze în deciziile internaționale.

A ridicat problema istorică a trădării Estului de către Vest după Al Doilea Război Mondial, subliniind acțiunile distructive ale Vestului asupra unor țări est-europene. A reamintit ipocrizia Vestului, care, acum, pare să dorească să se poziționeze ca lider. Unele țări occidentale par să aibă tendința de a coopera cu fostele teritorii ale imperiului lor într-un mod care amintește de relațiile istorice cu state europene precum Austria.

„Da, dar noi ne-am întâlnit de multe ori în varii contexte, mi-a făcut totdeauna impresia unui om echilibrat. Deci, de când este președinte, nu ne-am mai întâlnit, decât întâmplător la lansarea terenului de gol de la Alba Iulia și acolo era o chestie de-asta mondeno-politică și n-am mai vorbit. Deci, n-am mai avut o discuție cum mai am uneori cu tine, de exemplu. Să întreb, ”Băi, frate, ce faci, mă, cum ești? Ce crezi tu?” Că l-aș fi întrebat…

Adică eram în situația în care puteam să-i pun astfel de întrebări, dar n-am avut-o. În schimb, ce mă amețește pe mine ideea că am putea noi, chiar și fără știința și fără voința lui, să ne întrebăm cât timp noi, Estul, trebuie să stăm cu capul plecat în fața Vestului? Adică cât timp la noi nu există personalitatea de talia Vestului ca să ne bage și pe noi în seamă? Să avem și noi un… Sunt. Nu știu dacă e cazul lui Iohannis, dar sunt. (…) Eu m-aș întreba și cred că o să scrie un editor pe chestia asta (…)

Cât timp mai trebuie să stăm noi în genunchi? În fața unui Vest care ne-a trădat la sfârșitul al Doilea Război Mondial și s-a pișat pe noi și a tras cu linia cu pixul peste o grămadă de țări, distrugând destinele. Și acum vin până mai ieri alaltăieri bă, ne cotonogeau, ne dădeau cu japca peste picioare că aia nu-i bine, că nu suntem în stare, că aia nu este…

Dar acum șefi tot ei vor să fie? Când te uiți așa, te ridici un pic în dronă, vezi cum ăștia parcă ar cocheta cu ideea refacerii în alte, cum să zic, în alte coordonate ale vechiului imperiu, mă, frate, cu Austria, cu… Tot ei, tot ei, dar până când, tot ei trebuie să ne ne tragă toate markerele și toate…

Până când tot ei trebuie să ne fie șefi și noi tot timpul să le fim în genunchi, bă? Poate că ăsta e un moment de reflexie și pentru… și bine face că nu se retrage, dar ar putea să spună… I-a spus-o voalat cu Estul și că și Estul ar trebui să dea niște oameni. Dar, bă, dar ar trebui o temă de dezbatere, ca, uite, acum, băi, noi avem alegeri parlamentare.

Bă, nici dracu nu vorbește despre Parlamentul European, despre dezastru Green Deal-ului, despre toate chestia… Frate, deci mai reprezentăm ceva în Europa? Sau să ne spună, ”Băi, fraților, scoateți-vă din cap chestia asta. Noi o să vă conducem totdeauna”, a spus Octavian Hoandră.