UPDATE 2

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat, pentru Capital, că nu a încercat, în niciun fel, să influențeze alegerea vreunui director de școală. Cât privește cazul particular „Șincai”, nici Federația, nici președintele Marius Nistor, nu au avut un candidat preferat.

UPDATE

Consiliul Reprezentativ al Părinților Colegiul Național Gheorghe Șincai a transmis o reacție către Inspectoratul Școlar al Municipiului București, d-nei Mihaela Ștefan, inspector general dar și către ministrul Educației pentru a clarifica lucrurile.

„Având în vedere evenimentele recente desfășurate în timpul celor trei încercări de organizare a concursului pentru postul de director al Colegiului Național Gheorghe Șincai, Consiliul Reprezentativ al Părinților din Colegiul Național Gheorghe Șincai vă solicită să luați toate măsurile legale necesare pentru desfășurarea acestui concurs conform standardelor asumate de instituțiile pe care le conduceți.

Pe această cale vă atragem atenția asupra modului în care dl consilier local Tudor Dobrescu,reprezentantul Consiliului Local al Sectorului 4 a înțeles să își îndeplinească atribuțiile în cadrul comisiei de evaluare a probei de interviu. Alegem să subliniem doar câteva din manifestările dlui Tudor Dobrescu, ele fiind surprinse de înregistrarea audio-video și putând fi verificate în orice moment.

Cu ocazia probei de interviu din data de 26.11.2021 dl Dobrescu a găsit de cuviință să afirme că la Colegiul Național Gheorghe Șincai se petrec „infracțiuni și nenorociri”, afirmații calomnioase fără nici un fel de temei. Pe timpul prezentării strategiei de dezvoltare a unității de învățământ făcută de primul candidat dl Dobrescu și-a folosit telefonul mobil minute în șir fără să acorde atenție prezentării pe care era chemat să o evalueze și pe care a notat-o cu o notă aproape de minimul permis. Ulterior a mărit nota fără să ofere nici un fel de explicații plauzibile.

Proba de interviu din data de 26.11.2021 a fost suspendată fără să fie încheiat un borderou centralizator al notelor în urma demisiei unuia dintre membrii comisiei de evaluare.

Proba de interviu pentru postul de director reluată în data de 06.12.2021 conform graficului afișat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București a fost blocată prin intervenția dnei Liana Mitran, prezentată comisiei de evaluare drept monitor din partea Ministerului Educației. Dna Mitran a intervenit în activitatea comisiei de evaluare afirmând că nu poate fi reluată examinarea candidatului a cărui examinare nu fusese încheiată la data de 26.11.2021, poziție care a fost preluată și susținută de dl Dobrescu.

Pe cale de consecință activitatea comisiei de evaluare a fost încă o dată blocată fără să se desfășoare proba de interviu. La reluarea probei de interviu din data de 08.12.2021 dl Dobrescu a ales din nou să blocheze activitatea comisiei de evaluare, afirmând că desfășurarea probei de interviu conform graficului afișat de ISMB ar constitui o infracțiune. Dl Dobrescu a părăsit comisia de evaluare și a solicitat prezența poliției pentru constatarea comiterii infracțiunilor de fraudă și abuz în serviciu, afirmație în mod evident calomnioasă.

Având în vedere toate cele de mai sus vă cerem să luați toate măsurile legale necesare pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a probei de interviu în cadrul concursului pentru postul de director al Colegiului Național Gheorghe Șincai și să eliminați orice fel de tulburări care riscă să aducă atingere imaginii concursului la nivel național.

Cu speranța unei rezolvări favorabile, Consiliul Reprezentativ al Părinților Colegiul Național Gheorghe Șincai

Pentru conformitate: George Mocanu, observator în cadrul comisiei de evaluare din partea Consiliului Reprezentativ al Părinților, Colegiul Național Gheorghe Șincai”, se arată în reacția instituție.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Polițiștii au intervenit în timpul interviurilor candidaților după ce un membru al comisiei, Tudor Dobrescu, reprezentant al Consiliului Local Sector 4, unitate administrativă în care se află Colegiul „Șincai”, a sunat la 112 pentru a reclama fraudarea concursului.

Tudor Dobrescu a declarat că Poliția s-a prezentat și a constatat situația, iar el a plecat apoi de la locul de desfășurare a interviurilor, urmând să înainteze o reclamație la DNA.

El spusese, marți, pentru Edupedu.ro că a semnalat nereguli în cadrul concursului, legate în principal de faptul că există presiuni pentru ca o candidată la funcția de director, care fusese deja intervievată și notată cu o notă insuficientă pentru a trece examenul, să se prezinte din nou la evaluare.

„Am refuzat să particip la această activitate. Am sunat la 112 să reclam fraudarea examenului”, a precizat Dobrescu.

„E dreptul fiecăruia să aibă păreri”

„Lucrurile trebuie reglate la nivel instituțional, noi, sindicatele, avem doar rol de observator. Este strict problema membrilor comisiei, care puteau consemna în procesul verbal ce s-a întâmplat, iar Inspectoratul trebuie să ia măsurile ce se impun.

Din informațiile pe care le am, acel consilier local a avut din start comentarii care erau pe lângă concurs. Dar e dreptul fiecăruia să aibă păreri.

La „Șincai” se sare deja calul, în sensul că nu se ține cont de dorința colegilor de acolo. Este anormal să nu se țină cont de dorința colectivului unei instituții de învățământ de prestigiu, cu un corp profesoral de elită, cu rezultate deosebite.

Le urez succes colegilor din „Șincai!”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Pe de altă parte, surse apropiate comisiei de examen susțin că situația a degenerat pentru că exista bănuiala că Marius Nistor dorește ca un anumit candidat să câștige postul de director al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.

Poziția reprezentantului elevilor

Prezent miercuri în calitate de observator la proba interviurilor din cadrul concursului pentru funcțiile de director de la Colegiul „Șincai”, Alexandru Stroe, prim-vicepreședinte al Consiliului Municipal al Elevilor București, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că „doamna respectivă (candidatul care mai fusese intervievat și nu luase notă de trecere – nota EVZ) nu a avut dreptul la contestație”, așa că era normal să participe din nou la interviu.

Anterior acestei declarații, Consiliul Municipal al Elevilor București dăduse publicității un comunicat în care spune:

„Imediat după intrarea în sală a primul candidat pentru funcție de director, domnul Dobrescu Tudor (consilier local Sector 4) a destabilizat întreaga activitate a comisiei, contrazicandu-se cu privire la declarațiile date anterior la data de 6 decembrie 2021, dată la carea avut loc cea de-a doua întrunire a comisiei privind concursul pentru ocuparea funcției de director de la Colegiul Național „Gh. Șincai”, suspendată anterior în data de 26 noiembrie 2021 din pricina aceluiași tip de comportament.

Pe lângă toate acestea, reprezentantul Primăriei Sectorului 4 a întrerupt proba de interviu, susținând că domnia lui nu va participa la încălcarea prevederilor legii penale, dorindu-și să sesizeze organele de cercetare penală, Direcția Națională Anticorupție (DNA) și serviciul unic de urgență 112.

La scurt timp și-a făcut apariția un echipaj al secției de poliție nr. 14, demarând cercetările necesare privind soluționarea problemei sesizate de către domnul Dobrescu.

Pe tot parcursul activității din comisie, domnul Dobrescu Tudor a intentat o serie de amenințări la adresa comisiei, candidatului și a observatorilor, însă aceștia nu au dat curs acțiunilor dumnealui, acesta având un comportament neadecvat pentru statutul social al domnului consilier local al Sectorului 4”.