Compania Diverta, membră a grupului RTC Holding, a anunţat începerea procesului de insolvenţă, administratorul propus fiind Casa de Insolvenţă Transilvania. Compania aşteaptă în cursul zilei de astăzi certificatul de grefă pentru confirmarea propunerii.
Compania nu a dat detalii despre datoriile cumulate, acestea fiind disponibile în cursul zilei de mâine. La Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, Diverta Retail 3000 S.A apare cu un singur credit, de 1.016.666,70 euro, de la Alpha Bank. Reprezentanţii companiei spun că acesta a fost rambursat integral la începutul anului curent.
Diverta mai figurează şi drept garant al unui credit de trei milioane de euro contractat de la Unicredit Bank de Sebra Francize, o companie membră a grupuplui RTC Holding, controlat de omul de afaceri Octavian Radu. În plus, doi proprietari de spaţii comerciale, unul fiind Liberty Center din Bucureşti, unde Diverta deţine un magazin, au cerut drept garanţii stocul de mărfuri şi mobilierul pentru a acoperi riscul de neplată a chiriei.
„Am luat această decizie având în vedere o reorganizare care să conducă la fortificarea structurii şi eficientizarea business-ului actual. Considerăm că modelul de afaceri al Diverta este unul viabil, însă conjunctura actuală a pieţei, coroborată cu inflexibiltiatea dezvoltatorilor au dus la problemele de cash flow actuale”, a declarat, pentru Capital, Amalia Buliga, CEO Diverta.
Diverta a fost puternic afectată de scăderea înregistrată de economia românească anul trecut. Lantul de magazine a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 milioane de euro, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent, şi aproximativ 55% dacă se ia în calcul scăderea organică, spun reprezentanţii companiei. „Ca răspuns la situaţia dificilă, Diverta a luat mai multe măsuri de creştere a eficienţei, cele mai notabile fiind reducerea fondului de salarii cu 45% şi a numărului de angajaţi din retail cu 40%. De asemenea am depus eforturi susţinute pentru reducerea chiriilor, însă ne-am lovit de rezistenţa anumitor dezvoltatori care nu au acordat reduceri de chirii sau au fost împotriva rezilierii contractelor pe cale amiabilă”, spun reprezentanţii Diverta.
Conform acestora, multe din măsurile de redresare abia acum încep să-şi producă efectele, rezultatul operaţional a fost pozitiv pe primul trimestru din 2010. Prin planul de reorganizare, Diverta îşi propune să închidă magazinele neprofitabile cât mai rapid, astfel încât compania să poată acumula în perioada următoare un excedent de resurse şi să fie astfel în măsură să restituie din datoriile cumulate. Conducerea societăţii va reveni cu detalii despre acest plan.
Anul 2009 a fost unul deosebit de dificil pentru intreaga economie românească, sectorul de retail fiind unul dintre cele mai afectate. Criza economică a generat pe de o parte reducerea traficului din spaţiile comerciale, dar şi reducerea puterii de cumpărare, efectele fiind scăderea numărului de bonuri şi scăderea valorii medii a coşului. În aceste condiţii, lanţul de magazine Diverta a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 mil eur, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent şi aproximativ 55% dacă luăm în calcul scăderea organica. În 2009, rezultatul operational (EBITDA) a fost de -0.6 milioane eur, se arată în comunicatul Diverta.