Lucrările de cadastru derulate gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) sunt extrem de dificil de realizat în Bucureşti pentru că unele primării se confruntă cu probleme în delimitarea Sectoarelor, au declarat pentru Capital surse specializate.
Conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) s-a întâlnit, ieri, la sediul Centrului Naţional de Cartografie, cu mai mulţi reprezentanţi ai primăriilor din Capitală, unde a explicat modalitatea prin care aceştia pot beneficia de cofinanţare pentru realizarea cadastrului prin PNCCF. „Putem începe să facem cadastru, pe banii statului, şi în București. Sperăm să aflăm răspunsurile la problemele dumneavoastră, pentru că nu avem cum să finalizăm cadastrul dacă nu cunoaştem limitele Sectoarelor”, a declarat Radu-Codruţ Ştefănescu, preşedintele şi directorul general al ANCPI.
Sursele Capital spun că cele mai multe probleme au fost semnalate de către reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 al Capitalei unde, din cauza unei erori dintr-un certificat eliberat de Primăria Capitalei, Spitalul Militar a fost trecut în Sectorul 1 şi nu în Sectorul 6. La fel s-au întâmplat şi cu stadioanele din acest Sector.
CITITI SI Guvernul a dat undă verde primăriilor să prelungeasă haosul imobiliar încă cinci ani
ANCPI a semnat recent procedura de cofinanţare prin care sa stablit că şi lucrările de cadastrare demarate de primării pot fi decontate în limita a maxim 60 de lei/carte funciară. Potrivit surselor citate, Primăria Municipiului Bucureşti şi-a manifestat interesul pentru includerea sa în programul de înregistrare sistematică a imobilelor în regim de cofinanţare. Astfel, legea stabileşte că, în situaţia în care lucrările de cadastru contractate de primării au o valoare inferioară celei stabilite, ANCPI va deconta o sumă fixă, care nu poate depăşi valoarea contractului. Plata destinată cofinanţării se face de către ANCPI, în limita bugetului aprobat, ulterior finalizării înregistrării sistematice la nivelul sectorului cadastral.
Peste 1.500 de primării au încheiat în prima jumătate a acestui an contracte de prestări servicii pentru executarea de lucrări de cadastru general, potrivit ANCPI. Acestea reprezintă peste 67% din totalul autorităţilor locale care au cerut finanţare, pondere majorată faţă de anii anteriori, după creşterea bugetului dedicat acestui tip de lucrări şi după decizia guvernului de a lăsa la nivel local hotărârea de înscriere în cartea funciază a imobilelor din domeniul public.
În acest an, ANCPI a transmis primăriilor posibilitatea de a încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică, suma alocată fiind majorată la 155.000 lei, comparativ cu 150.000 de lei, în 2017 și 135.000 de lei, în 2016.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din Romania în Sistemul integrat de cadastru și carte funciara. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, de peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o alta sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.