În cadrul podacstului EVZ Play, jurnalistul Dan Andronic a ținut să precizeze că se încearcă o subminare a autorității lui Klaus Iohannis.
„Se încearcă o subminare a autorității lui Klaus Iohannis, deși intervenția pe care a avut-o a fost foarte bună. A fost scurtă, tăioasă, în care s-a prezentat ca fiind garantul acestor lucruri, și a lansat și acea poveste cu „îl știm noi pe Iuda”. Bănuiesc că la nivelul ăla are mai multe informații.”, a spus Dan Andronic în cadrul podcastului EVZ Play.
La rîndul său, jurnalistul Mirel Curea a lansat o informație importantă despre viitorul președinte al României. Se pare că, potrivit jurnalistului, generalii Coldea și Ardeleanu încearcă s-o pună președinte la Cotroceni pe Laura Codruța Kovesi.
„Aceasta este varianta către care înclin și eu. Este o combinație mai largă și generalul Coldea a fost momit cu draftul asta, să-l dea mai departe. Este foarte clar că bătălia pentru Cotroceni a început, iar în bătălia asta, generalul Coldea și Ardeleanu, încearcă s-o pună președinte la Cotroceni pe Laura Codruța Kovesi. „, a declarat Mirel Curea.
România ar putea deveni o republică prezidențială
Tot în cadrul podcastului EVZ Capital, Dan Andronic și Mirel Curea au vorbit despre posibilitatea ca România să devină o republică prezidențială. Unul dintre avantajele acestui regim ar fi că președintele țării ar avea o răspundere asumată pentru ceea ce se întâmplă în timpul mandatului său.
„Eu am făcut o analiză asupra regimului care este la noi. Soluția nu ar fi decât să fie republică prezidențială (n.red. – România), dar cu un mandat de 4 ani.
Și foarte importat este să răspundă, fiindcă în regimul semiprezidențial ai posibilitatea să exerciți putere, dar să nu răspunzi niciodată. „, a mai spus Mirel Curea.
În cadrul republicii prezidențiale, președintele ar avea o răspundere asumată
La rândul său, Dan Andronic a spus că o soluție pentru România ar fi republica prezidențială, în care președintele țării ar avea o răspundere asumată.
„România se comportă ca o republică semi-prezidențială. Noi nu am face altceva decât am rezolva o problemă care există pentru că președintele este investit cu cel mai mare număr de voturi.
Președintele ajunge la Cotroceni și constată că nu prea are pârghii. Singurele pârghii pe care le are la dispoziție sunt politica externă, CSAT-ul și serviciile de informații. În rest, dacă prim-ministrul nu vrea să-i răspundă la telefonul, nu-i răspunde și președintele nu poate să-l amendeze.
Mai mult, dacă ai o majoritatea parlamentară care este împotriva președintelui, se gripează tot sistemul. În momentul acela lumea începe să nu mai lucreze, se construiește o legislație care e făcută nu ca să îmbunătățească lucrurile și ca să distrugă puterea președintelui.
Una din soluții ar fi o republică prezidențială, în care tu ( n.red. – președintele României) ești vinovat dacă cresc prețurile, tu ești vinovat dacă pică podul. Îți asumi. „, a declarat Dan Andronic
Întreaga discuție poate fi urmărită aici.