”Din punct de vedere economic nu aș exclude o posibilă influență negativă asupra oamenilor de afaceri care intenționează să investească în România și Bulgaria. E clar că amânarea aderării celor două țări la spațiul Schengen este un factor negativ în decizia investitorilor de a pătrunde pe aceste piețe”, a declarat pentru Capital, Leonard Orban, consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene.
Acesta spune că semnalul a fost unul politic, așa cum decizia de aderare la Spațiul Schengen este una politică. ”Prin legătura făcută cu Mecanismul de Cooperare și Verificare s-au dat argumente celor care susțin că în România și Bulgaria persistă problemele legate de sistemul judiciar și de corupție, iar în cazul Bulgariei fiind vorba și de crima organizată”.
Consilierul prezidențial susține că România este pregătiră din punct de vedere tehnic să devină membră a Spațiului Schengen și că toate evaluările au consemnat acest lucru. ”Suntem deja conectați la Sistemul Informatic Schengen. De altfel, pe 14 ianuarie se vor purta discuții la nivel de experți pe marginea ultimelor rapoarte ale misiunilor de evaluare”, a precizat Orban.
În opinia acestuia chiar dacă se va decide amânarea datei de aderare a României la spațiul Schengen, obiectivul principal al autorităților de la București trebuie să rămână includerea țara noastră pe lista statelor membre.