Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit în studioul EVZ Capital la podcastul „Subiecte Capitale” pentru a discuta despre situația actuală a sistemului de pensii. Ea a vorbit despre PNRR, pilonul II de pensii, faptul că PSD nu a dorit în timpul guvernării Dăncilă naționalizarea sa și despre problemele legislative ale sistemului.
„Sistemul de pensii este inechitabil. O femeie și un bărbat ies la pensie după ce au lucrat același număr de an au pensii diferite. În sensul că femeia are pensia mai mare. În restul Uniunii Europene este fix invers. Sau persoane care s-au pensionat în ani diferiți dar au lucrat în aceleași condiții, au cotizat la fel doar că au pensii diferite. Toate lucrurile astea noi le-am reglat prin legea pensiilor, numai că trebuie să fie aplicată. Pentru corectarea inechităților ai nevoie de bani”, explică Lia Olguța Vasilescu.
Aceste măsuri nu pot fi implementate până când nu are loc o modificare a previziunilor bugetare din PNRR. Conform primarului Craiovei, în Planul Național de Redresare și Reziliență s-a introdus un procent din 9,4% cu tot cu pensiile speciale. În momentul de față impactul pensiilor asupra PIB este de 8,4%, iar la un loc cu pensiile speciale, ajunge la acel 9,4% din PNRR. Asta ar însemna că pensiile nu ar mai putea fi majorate cu mai mult decât creșterea economică a țării.
Cum vor mai crește pensiile?
„Din acest moment nu mai avem marjă de creștere pentru pensii. Nu mai vorbesc despre inechități, să le rezolvăm. Și asta pentru următorii 50 de ani. Efortul nostru la ora actuală se concentrează pe ce se va întâmpla la Uniunea Europeană ca să reușim să-i convingem pe cei de acolo. Cei care au scris așa ceva nu au consultat pe nimeni. Nu s-au făcut simulări”, transmite Lia Olguța Vasilescu.
Aceasta este o mare problemă din cadrul coaliției, faptul că PNRR ar trebui, acum după ce a fost aprobat, să fie renegociat pe anumite aspecte. Până să începem să atragem fondurile în valoare de 80 miliarde euro, ne-am trezit că proiectul în sine este problematic. În ședința de coaliție fostul premier, Florin Cîțu, le-a propus celor de la PSD să încerce negocierile.
Chiar dacă termenul de „negociere” nu este cel căutat de partenerii de coaliție, este nevoie de o reglare a impactului în PIB cauzat de pensii pe termen lung, spune Lia Olguța Vasilescu. Ideal pentru PSD ar fi un 11,4% din PIB pentru pensii.
„Atât este calculat impactul prin legea pensiilor în condițiile în care am făcut simulări pe doi ani de zile”, spune primarul Craiovei, care este de părere că legea actuală este cea mai bună din istoria României. Astfel, esențial pentru pensii este recalcularea, care este un proces greoi dar fără care nu se poate forma sistemul de pensii.