EXCLUSIV! Lia Olguța Vasilescu „Niciun oraș din România nu este încă un smart city”

Lia Olguța Vasilescu

În cadrul podcastului Subiecte Capitale, redacția a avut-o invitată pe Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și fost ministru al Muncii în timpul guvernării Dăncilă. S-a discutat despre ce face un oraș a fi smart city, legea pensiilor, dar și despre parcursul în lumea politicii a Liei Olguța Vasilescu.


„Eu zic că niciun oraș din România nu este încă un smart city. Ce înțelegem, noi românii, prin smart city? Să avem niște panouri solare în spațiile pietonale, să se facă reabilitarea termică a blocurilor și eventual să fie tablete în școli. Asta înțelege tot românul prin smart city. Nu. Conceptul trebuie să fie mult mai larg și să se axeze pe străzi întregi, bulevarde întregi, care să fie smart”, este de părere primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Județul Dolj a reușit anul trecut să atragă proiecte pe fonduri europene în valoare de 1 miliard de euro, iar Craiova este unul dintre orașele cele mai performante. Lia Olguța Vasilescu, alături de echipa sa de la primărie, implementează cel mai mare proiect de aducțiune de apă și canalizare din Europa, în valoare de 450 milioane euro.

Craiova, oraș digitalizat

„Noi lucrăm acum pe mai multe proiecte europene. Suntem o primărie complet digitalizată. Orice cetățean la ora actuală dacă nu vrea să mai interacționeze deloc cu funcționarii poate să o facă. O singură excepție avem, la autorizațiile de construire trebuie să se prezinte, deoarece așa este legea, are nevoie de documentație scrisă. De asemenea avem băncuțe inteligente pe care le-am montat în oraș în ultima perioadă unde îți poți încărca telefonul. Avem (aplicații n.r.) pentru sănătatea arborilor care ne dau posibilitatea să știm dacă mai putem interveni asupra lui sau îl putem da jos. Este un tomograf de arbori”, ne povestește Lia Olguța Vasilescu.

Ideea cu privire la proiectul de aducțiune de apă și canalizare își are originile în perioada comunistă. Încă din anii ’60 a existat un proiect abandonat despre aducțiunea Izvarna – Craiova care își propunea alimentarea cu apă de izvor a orașului de la peste 100 kilometri distanță. Renașterea acestei idei a plecat de la faptul că în urmă cu 10 ani majoritatea orașelor din țară se luptau cu reabilitarea sistemelor de canalizare, iar Lia Olguța Vasilescu dorea să facă mai mult de atât.

„Toată țara atunci se lupta pe masterplanul de canalizare, introducerea canalizării în oraș. Am zis să facem ceva diferit față de ceilalți, în sensul că nu ar trebui doar să schimbăm conductele de apă, dar să aducem și apă proaspătă de izvor. Vreau să vă spun că a durat foarte mult. Ne-am apucat în toamna lui 2012 de acest proiect, în 2020 s-a semnat contractul cu Uniunea Europeană de finanțare. În cei 8 ani s-a făcut cadastrul, exproprieri de terenuri. Vă dați seama ce înseamnă o conductă de 100 km care merge prin două județe, trece prin mai multe localități. Undeva la jumătatea anului trecut ne-am apucat de treabă. Eu sper să-l finalizăm în 2023”, a transmis primarul Craiovei.

Dracula Park

În urma acestui proiect craiovenii vor putea să bea apă de izvor de la robinet, fiind singurul oraș din România dintr-o zonă de câmpie cu astfel de resurse. Totodată, în proiectele în valoare de 1 miliard de euro pentru Craiova regăsim: un spital de pediatrie, extinderea centrului vechi, regenerare urbană pentru 10 cartiere și fondarea Dracula Park, primul parc tematic despre Vlad Țepeș din România. Dracula Park este un proiect din vremea guvernării Năstase, care inițial avea să fie făcut în Snagov.

„Suntem în stadiu de pre-studiu de fezabilitate, temă de proiectare. Lucrăm cu o firmă de consultanță care are experți din Olanda care au lucrat la mai multe parcuri tematice, inclusiv în Las Vegas. Nu s-a făcut o licitație deoarece proiectul a fost sub 30.000 de euro, ceea ce se poate face prin achiziție directă”, explică Lia Olguța Vasilescu.

Parcul o să aibă 20 de hectare de teren, împărțit în 3: o parte istorică cu un castel construit după Cetatea Poenari, una cu muzeu dedicat domnitorului Vlad Țepeș și o parte de activități pentru turiști. Valoarea sa este de sub 20 milioane euro.