Cei doi au vorbit despre faptul că în România nu există capitalism, iar acest lucru este o „nenorocire”. Au mai oferit detalii și despre cum este exprimată nevoia de putere la noi în țară.
O țară post decembristă
Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, în urma celor spuse de moderatorul podcastului, Robert Turcescu, că la noi în țară nu există capitalism. A adus aminte și despre vremea lui Ion Iliescu: „N-o să uit că în perioada lui a început prăduirea țării”.
El a oferit și câteva explicații în urma acestor declarații.
„Prăduirea a fost în felul următor: am cumpărat cu un leu o fabrică. Normal era ca, după ce am cumpărat-o, din punct de vedere capitalist, să fac o fabrică mai mică.
Însă alții au cumpărat și au risipit tot. Nu au devenit capitaliști, au trăit în lux”, a declarat invitatul podcastului, Ion Cristoiu.
România nu are capitalism
Un alt lucru pe care l-a mai evidențiat jurnalistul Ion Cristoiu este că România nu are capitalism.
„Adevăratul capitalist, care a fost Ford, nu trăia neapărat în sărăcie, dar banii erau băgații în instrumente de lucru. Mergi cu elicopterul nu ca să te duci la o petrece, ci ca să ajungi rapid la o întreprindere.
Ai cea mai bună tehnologie în materie de inteligență artificială, care te ajută, dar nu o față de masă. Putea fi altfel. Să fie una modernă, care în timp ce mânca îi arăta știri”, sunt declarațiile lui Ion Cristoiu.
Un sindrom
Pe baza acestor întâmplări, Ion Cristoiu a mai precizat că este vorba despre un sindrom, cel al „activistului, milițianului de pe vremuri”.
„Nevoia de putere în România este exprimată prin nevoia de bogăție. În Occident nu există invidie. La noi există această nevoie. Cei din Italia care au venit în Găgești și-au făcut vile.
Nici unul nu s-a gândit să facă un butic. Nenorocirea României este că ea nu are capitalism. El a ținut în viață Occidentul și a făcut din el, până la urmă, Occidentul lumină”, a mai subliniat Ion Cristoiu.
Moderatorul emisiunii a mai precizat că în străinătate mai există un model. Cineva care, la un moment dat, are mulți bani, încât construiește un spital care este denumit după cel care l-a fondat. Asta, fie construiesc o școală, un liceu sau o universitate. Mai apoi, a subliniat că la noi nu există acest lucru.
Ediția podcastului „Hai live”, moderată de jurnalistul Robert Turcescu, din ziua de luni, 30 septembrie, poate fi vizionată integral aici.