Sub pretextul dragării canalului Bâstroe, Ucraina s-a apucat să facă ample lucrări de adâncire a canalului, demers care îngrijorează autoritățile din România pentru că pun în pericol Dunărea și Delta Dunării. De asemenea, lucrările ar fi fost extinse și pe partea ucraineană a canalului Chilia și se fac pregătiri pentru canalul Sulina.

„Vor să-și facă mendrele pentru că toată lumea nu-i refuză”

Jurnalistul Liviu Mihaiu, fostul Guvernator al Rezervației Biosferei Deltei Dunării, a lansat un avertisment privind lucrările pe care partea ucraineană le efectuează pe Canalul Bâstroe.

„Ucrainenii lucrează la greu și cer ca TOT canalul Chilia să fie lucrat de ei pentru a-și face ei canal navigabil pentru siderurgia oligarhilor ucraineni. Acum nenorociții ce fac? Vor să distrugă și canalul Chilia, să-și facă mendrele pentru că toată lumea nu-i refuză.

Chilia ia 60% din debitul de apă al Deltei. Știi cât de greu e de făcut? Fiind cel mai rapid canal, trebuie să bagi zeci de miliarde, îl iau deluviunile, tot ce ai făcut peste noapte îți ia a doua zi. Ca să-l faci îmbordurat ca Sulina costă zeci de miliarde și ai terminat Delta definitiv”, a observat cunoscutul activist de mediu.

Negocieri între România și Ucraina

Mai multe organisme internaționale din domeniul protecției mediului au stabilit deja că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenții internaționale din domeniul protecției mediului.

Trebuie precizat că prin adâncirea acestor două canale se poate distruge ecosistemul din Delta Dunării, care este strict protejată și se află în Patrimoniul UNESCO. De asemenea, se încalcă convențiile internaționale la care a aderat Ucraina și România.

Începând cu anul 2021 autoritățile române și cele ucrainene negociază încheierea unui acord bilateral pentru implementarea Convenției de la Espoo care să conțină prevederi clare pentru desfășurarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului.