Podcastul EVZ Play de joi, 22 decembrie, de pe contul de Youtube EVZ Capital, a atins și un subiect sensibil pentru România, în contextul războiului din Ucraina, situația etnicilor români din această țară. Robert Turcescu a dezvoltat, alături de invitații săi, subiectul apărut recent în publicația Libertatea.
Lovitură majoră pentru România venită chiar din Ucraina: Nu sunt respectate drepturile
„Am înjurat președinții Ucrainei în ultimii 20 de ani pentru că și-au bătut joc de comunitățile române din Ucraina. Astăzi când toată lumea strigă Zelenski, Ucraina, noi le-am găzduit refugiații de război, i-am ajutat cu eforturi uluitoare, și vine ziarul Libertatea și face dezvăluirea pe care am mai auzit-o. Marin Gherman, jurnalist din Cernăuți, publică faptul că noua lege a minorităților naționale din Ucraina e o dezamăgire pentru comunitatea românească, problema educației în limba maternă este nerezolvată.
În contextul în care Ucraina este guvernată prin decrete, nu mai există democrație. Puteau face o reverență și minoritatea românească din Ucraina avea drepturi. Nu le e rușine?”, a explicat Robert Turcescu.
Moderatorul emisiunii a explicat cum gazetarul Libertatea Marin Gherman arată cum comunitatea românească din Ucraina aștepta cu nerăbdare aceste legi, dar legea adoptată la mijlocul lunii decembrie nu rezolvă probleme din cadrul învățământului în limba română și conservă statutul tot mai precar al limbilor minorităților naționale din sistemul de învățământ și societate.
„Cum mă Zelenski, ucrainenilor? Aici unde facem podcastul la Romexpo ne întâlnim cu zeci de mii de refugiați ucraineni. Eu îi consider niște oameni aflați în nevoie, dar avem și noi niște români aflați în nevoie. De ce faceți mizeria asta? De ce nu-l sună Iohannis pe Zelenski să-i spună? Ciucă, Ciolacu, de ce nu dau telefoane să întrebe de legea asta? Pe mine mă enervează dubla măsură.
Este o dovadă de bun simț să spui că românii tâmpiți urlă din 2017 că le-au fost amputate drepturile minorităților române de a avea discipline în limba națională. Când poți rezolva treaba asta dintr-o semnătură de pix și să spui că ai greșit, de ce nu au făcut-o?”, a mai transmis jurnalistul.
Autoritățile române nu se implică în această privință
Bogdan Comaroni a intervenit în discuție și i-a răspuns lui Robert Turcescu, adăugând că Iohannis ar putea să pluseze și să îl amenințe pe Zelenski că nu îi mai permite accesul în porturile românești.
„De căcănari ce sunt. Iohannis putea plusa, să zică lui Zelenski că blochează porturile și noi stricăm orzul românesc, din cauza silozurilor cu materii ucrainene. Putea să-i spună să schimbe manevra cu românii că dacă nu îi punea (pe refugiați – n.r.) să iasă prin Ungaria și Polonia. Iohannis dacă se dă bun român putea să ceară chestia asta. putea să folosească un fel de veto la mai mică scală că noi nu avem un tratat militar cu Ucraina.
Putea spune că renunță la tratatul militar cu România, prin care se poate scurge sistemul de informații, intelligence-ul militar, să fie bilateral. Tot schimbul de intelligence din NATO se poate face prin tratat. Putea să spună că retrage tratatul pe perioada războiului pentru ca Rusia să nu vadă în România parte de război.
Iohannis avea toate atuurile de pe lume să apară pentru poporul român ca un erou, nu ca un maimuțoi. Faptul că Iohannis nu a făcut-o și nimeni din politică nu face nimic pentru românii minoritari… alte țări europene manifestează o politică agresivă față de minoritățile lor”. a explicat jurnalistul.
Ce nu se respectă în Ucraina privind minoritățile românești
Conform legii adoptate la jumătatea lunii decembrie de Ucraina, există o serie de interdicții pentru etnicii români:
- Învățământul în limba maternă e permis în clasele primare, dar orele de limbă ucraineană sunt mai multe decât cele de limbă română
- Din clasa a V-a până în a XII-a sunt introduse cote obligatorii, mai multe discipline sunt studiate în limba ucraineană; minoritățile nu-și învață limba literară
De asemenea, Octavian Hoandră a explicat că starea de incompetență a politicii ține popoare întregi captive.
„Starea de incompetență a politicii ține popoare întregi captive. Von der Leyen nu poate cârâi nimic pentru că în curtea ei sunt probleme de corupție. Austriecii sunt ghidați de Putin, Biden îi mai dă lui Zelenski o rachetă Patriot. Guvernul nostru nu știe cum să mai facă să rămână la conducerea României. Noi de luni de zile o tărăgănăm cu prețurile la energie când e evident că România nu avea de ce să le ridice”, a explicat și Octavian Hoandră.
„Ucrainenii consideră că atunci când s-au făcut ca țară, noi le-am luat lor din teritorii. Românii sunt considerați moldoveni, ucrainenii merg pe o politică clar făcută la mișto, diplomație de tip rusesc, susțin că cetățenii sunt moldoveni și nu români și că Moldova noastră, românească, este ruptă din trunchiul unei țări care nu este România. Am fost șocat când am aflat cum gândesc autoritățile ucrainene”, a mai completat și Bogdan Comaroni.
Întregul podcast de joi, 22 decembrie, poate fi urmărit mai jos.