UPDATE: Amenzile primite de companii variază între 1 și 5% în contextul în care anumite firme de asigurări au recunoscut fapta și li s-a aplicat, potrivit legii, o reducere a sancțiunii.

Firmele de asigurare din România se află în fața unei încercări prin care nu au mai trecut până acum. Cei mai importanți jucători din România, membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare vor fi obligate să plătească o amendă de 4% din primele brute subscrise(totalul vânzărilor), adică peste 200 de milioane de lei, raportat la cifra de afaceri din 2017.  

Surse din piață și din instituții ale statului au arătat, pentru Capital, că respectivele firme au primit deja, de la Consiliul Concurenței, un draft al documentului care va consfinți penalizarea.

Este vorba despre o sancțiune aplicată de Consiliul Concurenței ca urmare a faptului că firmel ar fi făcut schimb de informații în privința prețurilor practicate la RCA.

De altfel, Capital a anunțat în premieră că amenda primită va fi una semnificativă.

Investigaţia a vizat mai multe firme membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România(UNSAR), dar şi publicaţia XPrimm, specializată în asigurări.  XPrimm ar fi fost exclusă din investigație, mai spun sursele citate.

În esenţă, spun sursele Capital,  este vorba despre o posibilă  acţiune concertată a asigurătorilor, membrii UNSAR, care vând RCA, în sensul practicării unor tarife ridicate.

Dintre companiile care au avut sau au licenţă pentru RCA doar City Insurance nu este membră UNSAR.  

Asigurătorii ar fi acţionat în aşa fel încât să menţină tarife mari pentru asigurarea RCA. 

 

În plus, arată sursele citate, într-o a doua fază a investigaţiei  a fost analizată şi măsura în care firmele  au încercat să evite să ia în asigurare anumite categorii de vehicule(cele comerciale), în ciuda faptului că legea le interzice  să refuze clienţii de RCA.  

Menţionăm că, în perioada 2015-2016, imediat după ce Astra Asigurări(pe atunci lider al pieţei) şi-a pierdut licenţa, tarifele RCA au crescut la toate firmele de asigurare rămase în piaţă. În cazul transportatorilor, costul asigurării a crescut şi cu 200%. 

După ce şi Carpatica Asig  şi-a pierdut licenţa, în vara lui 2016, a urmat o nouă rundă de scumpiri, fapt care a determinat plafonarea prin lege a tarifelor RCA.

Firmele care vor plăti amenda, dacă procedura merge până la capăt, sunt Allianz Țiriac, Asirom, Omniasig, Euroins, Generali, Groupama și Uniqa.

 

 

DETALII AICI