Inteligența artificială! Bogdan Comaroni despre noua etapă a fenomenului fake-news și deep-fake
Robert Turcescu a deschis discuția amintind despre filosoful și scriitorul Yuval Noah Harari. Acesta vorbește mult despre riscurile dezvoltării inteligenței artificiale, dar și despre beneficii. Jurnalistul a amintit despre producțiile de tip deep-fake realizate cu ajutorul software-urilor de inteligență artificială, care pot crea atât text, cât și imagine sau sunet.
Astfel, anumiți oameni pot avea adevărate „clone digitale”.
Cum sunt folosite aceste metode pentru a distruge vieți? Jurnalistul Bogdan Comaroni a explicat fenomenul.
„Este un soft prin care o altă persoană, mă rog, cântă, vorbește, iar inteligența artificială, care ascultă înainte originalul, și care îi determină frazări, caracteristici din timbru, anumite chestiuni legate de consoane, de vocale.
Sau, dacă e vorba de cântec, zona de ambitus, și alte chestiuni de genul ăsta. Reușește să reproducă identitatea identic”.
El anunță și care este pericolul major pe care îl poate aduce această tehnologie:
„Aici este pericolul maxim. Foarte mulți cântăreți se pot trezi fără job. Un alt articol pe care l-am citit zilele trecute arăta că din ce în ce mai mult, mașinile pot să facă, să aducă și cântăreții morți prin holograme, să le reproducă vocile și să cânte chiar compoziții noi, deci făcute eventual cu trupele pe care le-au avut, sau făcute de altcineva”, a precizat Comaroni.
El spune că inteligența artificială a început să „preia netul” în 2016, fapt care i-a transformat pe utilizatori în „marfa” inteligenței artificiale.
AI vs. prostia naturală?
Octavian Hoandră afirmă că nu este atât de îngrijorat deoarece nu este un mare utilizator de internet. El problematizează altfel subiectul:
„Eu aș pune în analiză, simultan, două lucruri: inteligența artificială și prostia naturală. Cu cât inteligența artificială face pași, văd că inteligența naturală e mai izolată și mai lașă.
Deci astea două, coroborate, pot duce la un pericol. Dar eu nu cred că se va întâmpla așa repede”, a declarat Hoandră.
El este de părere că producătorii de inteligență artificială țin fenomenul în frâu pentru ca aceasta să nu se întoarcă și împotriva lor.
În cadrul podcastului HAI Live, care poate fi urmărit pe canalul de YouTube „HAI România!”, a mai fost abordat și subiecte precum pericolul nanotehnolgiei sau viitorul omenirii.
„Și în timpul lui Ceaușescu și acum, noi cu toții trăiam aceleași timpuri. Dar unora le păsa de asta, și altora nu le păsa de asta. Și n-am făcut un mare pas, nici înainte, nici înapoi.
Suntem în aceeași paradigmă. Dacă cei cărora le pasă vor atinge un număr critic ca să le dea o sămânță de scânteie și proștilor, asta ar fi bine”, a concluzionat Octavian Hoandră.
Puteţi urmări întreg podcastul despre Coșmarul AI de pe canalul de YouTube „HAI România!” chiar aici.