În cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital, Dan Andronic, Robert Turcescu, Mirel Curea și Victor Ciutacu au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen și despre refuzul Austriei.
„După ani de politici fiscale, monetare și de credit extrem de prietenoase, asociate unor supra-producții de mărfuri, presiunile stagflaționiste pun acum presiune asupra unui munte masiv de datorii din sectorul public și privat. Mama tuturor crizelor economice se profilează, iar factorii de decizie politică nu pot face nimic în privința asta”, anunță economistul Nouriel Roubini.
În ciuda acestui fapt, Guvernul de la București este preocupat de intrarea României în Spațiul Schengen, George Simion, liderul partidului politic AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) îl caută pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a discutat despre „taxa de soare”, iar în unitățile de învățământ a fost lansat manualul „Egalitatea de gen. Predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”.
Despre toate aceste subiecte au vorbit marți, 6 decembrie 2022, Dan Andronic, Robert Turcescu, Mirel Curea și Victor Ciutacu în cadrul podcastului EVZ Play de pe canalul de Youtube EVZ Capital.
Dan Andronic: „Este foarte greu să mai trăiești în Londra”
„Au dispărut de la Banca Națională din Liban 148 de miliarde de dolari într-o noapte. Acolo oamenii trăiesc doar pe generatoare, Guvernul nu mai are bani să plătească curentul, la nivel de bloc costa 20 de dolari pe zi. Acolo nici poliția nu ia banii de la oameni, sunt foarte corecți.
Am fost în Londra, acolo este foarte greu să mai trăiești. O sticlă de ulei a ajuns de la 1 pound la 5, chiriile au crescut cu 30-50%. Un covrig la târgul de Crăciun din Londra a ajuns să coste 8 pound. Statul nu are cum să intervină, în același timp pe vremea când totul era naționalizat era mult mai rău. De doi ani de când este pandemia asta s-au dat bani pe nimic, oamenii au fost mulțumiți că au stat acasă și au primit bani nefăcând nimic, bani nu mai au aceeași valoare. Noi nu ne putem opri din a acumula, noi suntem o generație care a cunoscut prosperitatea”, a declarat, marți, Dan Andronic.
Ce șanse mai are România să intre în Spațiul Schengen?
Acesta a vorbit apoi despre aderarea României la Spațiul Schengen, referindu-se strict la refuzul Austriei de a ne lăsa să intrăm în zona de liberă circulație din Europa.
„Cum a procedat Austria acum este de un cinism care trebuie tratat ca atare. Noi nu avem politicieni, în afară de Iohannis și Ciucă nu iese nimeni sa vorbească. Fluxul de migranți este o poveste. Este foarte interesant cum oamenii se adaptează la toate aceste situații pe care nu le-au mai întâlnit, noi de 30 de ani nu am mai fost puși în astfel de situații.
O companie de tehnologie elvețiană a făcut o înțelegere de 300 de milioane de dolari cu departamentul de justiție ca să închidă un caz de corupție. Lumea din jur se uită la noi ca la o mână de lucru ieftină, nu știu cum noi mai putem schimba asta.
Ideea este că atunci când ajungi la putere, un președinte al unei țări mici fără speranță reușește să o transforme în ceva care să conteze. Acest cancelar austriac este primul oficial occidental care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când a fost pornit atacul din Ucraina”, a adăugat Dan Andronic.
Discuția lor a continuat, iar Robert Turcescu a adus în centrul atenției criza financiară cu care se confruntă majoritatea statelor în prezent.
„România este țara cu cei mai mulți proprietari din lume, faptul că un tânăr nu plătește chiria pe lună este un mare foarte bine. Toate statele care au și economie subterană reușesc să regleze toate probleme acestea care se întâmplă cu afacerile care nu au bani să se întrețină
Statul se împrumută pentru orice și pensiile sunt plătite din împrumuturi. Companii multinaționale în acest moment au devenit mult mai influente decât statele. Suntem niște proști, nu se poate să ne trateze așa toată lumea”, a spus el.
„Nu intrați în Schengen, domnul Turcescu, nu ați observat că ei au inventat tot felul de scuze? Nu știu dacă ați observat că în fiecare an în care ajunge PSD la guvernare este un an agricol prosper, cred că depinde și de noroc”, a completat Ciutacu.
Puteți urmări dialogul celor patru în videoclipul de mai jos. Vizionare plăcută!