După două luni de negocieri, fondul de investiţii Revetas Capital, specializat în achiziţia de active „distressed“, mai are de stabilit ultimele detalii cu banca finanţatoare UniCredit Vienna pentru a intra în posesia Vitantis Shopping Center, proiect aflat în vecinătatea târgului de maşini din Vitan, potrivit unor surse din piaţa imobiliară.
Structura acestei tranzacţii este similară cu cea din cazul vânzării Moldova Mall şi presupune preluarea datoriilor acumulate de centrul comercial plus o investiţie minimă. Valoarea actuală a datoriilor este de 40 mil. euro. La dezvoltarea centrului comercial Vitantis, Equest a contribuit cu un capital propriu de circa 20 mil. euro, la care s-au adăugat credite bancare atrase în două tranşe: 36 mil. euro şi apoi încă 4 mil. euro.
În 2011, George Teleman, partener în cadrul Equest, a preluat 51% din centrele comerciale Vitantis din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi contra unui preţ simbolic de 5 euro, la care s-au adăugat datoriile. Modelul de preluare seamănă foarte mult cu o reorganizare prin insolvenţă. Practic George Teleman, managerul acestor proiecte, Equest Balkan Properties, proprietarul activelor, şi UniCredit, care a finanţat investitorul, au ajuns la un acord în urma căruia George Teleman a preluat 51% din cele două proprietăţi cu scopul de a le restructura şi a le face vandabile.
Cine este cumpărătorul
Potrivit surselor Capital, noii proprietari au în vedere renovarea Vitantis, cu scopul de a-l readuce pe profit. Centrul din Vitan, susţinut de un hipermarket Carrefour, dispune de o suprafaţă închiriabilă de 11.362 mp.
Bazele fondului de investiţii Revetas Capital, noii proprietari ai Vitantis, au fost puse de Eric Assimakopoulos, care are printre realizări achiziţia şi dezvoltarea unor proprietăţi în valoare de 300 mil. dolari pentru Morgan Stanley.
Revetas este specializată în achiziţia de active imobiliare „toxice“, pe care le recapitalizează, restructurează şi ulterior le vinde. Fondul operează în Europa Centrală şi de Est şi ţinteşte în principal portofoliile băncilor. Până acum, Revetas a achiziţionat, gestionat, refinanţat şi vândut proprietăţi în valoare de peste 400 mil. euro în zece tranzacţii care au cuprins peste 240.000 mp. Fondul îşi are sediul central la Londra şi este reglementat de Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie. Compania are birouri în Slovacia, Romania, Austria şi Polonia.
Reprezentantul local al Revetas este Radu Boitan, preşedintele The Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) în România. Boitan a fost managing partner al companiei de consultanţă King Sturge România din 2005 şi până la fuziunea cu Jones Lang LaSalle (JLL), în mai 2011, când a preluat conducerea diviziei capital markets a noului conglomerat. El a intrat în echipa Revetas în iulie 2012 ca director de investiţii.
Equest iese treptat din România
Equest Balkan Properties a intrat în proces de retragere de pe piaţa locală încă din 2010 când a vândut proiectul Modul Shopping Center din Târgovişte contra sumei de 1,2 mil. euro, în condiţiile în care cumpăraseră proiectul cu 8 mil. euro în 2007. Acest „exit“ a fost urmat de vânzarea Moldova Mall. Gheorghe Iaciu, care a investit puternic în piaţa imobiliară în ultimul an, a preluat mallul din Iaşi pe care a anunţat că îl va capitaliza cu peste 27 mil. euro. Moldova Mall a fost dezvoltat de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu şi vândut în 2006 către EBP pentru 34,5 mil. euro. (Citiţi mai multe despre această tranzacţie aici) Vânzarea Vitantis marchează al treilea „exit“ al EBP. În urma acestor tranzacţii, acţionarii EBP şi-au asumat pierderea a cel puţin 20 mil. euro, după calculele Capital.
EBP mai deţine pe piaţa românească patru clădiri de birouri de clasa A şi B de mici dimensiuni, toate achiziţionate în 2006 şi localizate în Bucureşti, plus proiectul Equest Logistics Centre, care include un teren cu o suprafaţă totală de 11 de hectare, situat în Bucharest West Logistics Park.
Citiţi mâine pe capital.ro o analiză extinsă despre mallurile din Bucureşti care intră în renovare