EXCLUSIV Mâncăm otrăvuri pe pâine și îmbogățim străinii! Soluțiile urgente la actuala criză alimentară (VIDEO)

Sursa foto: Dreamstime

Multiple crize suprapuse ne-au transformat într-o țară consumatoare a produselor de import dubioase sau în cel mai bun caz mult sub standardele de calitate obligatorii în țările avansate ale Uniunii Europene. Se află România sub amenințarea unei crize alimentare grave? La această întrebare complexă a răspuns fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, într-un dialog cu Mirel Curea.

Criza energetică, lăsarea terenurilor agricole în paragină sau scoaterea lor din circuitul agricol, despăduririle sălbatice și distrugerea sistemelor de irigație sunt doar câteva din cauzele care au transformat România, dintr-o țară cu potențial agricol imens într-o destinație preferată pentru alimente din întreaga lume. Am ajuns să importăm usturoi din Turcia și cartofi din Belgia.

Daea: Avem câte un supermarket în scara de bloc

Invitat în studioul EVZ, fostul ministru social-democrat al Agriculturii Petre Daea a criticat nepăsarea autorităților și complicitatea cu multinaționale. O primă cauză a actualei crize alimentare provine, în opinia acestuia, din faptul că România nu dispune de depozite proprii de legume, dar și faptul că nu sunt valorificate suficient fermele avicole. „Am ajuns să avem câte un supermarket în scara de bloc (…)

„Să facem o rețea comercială proprie a României”

România e în stare să facă de toate, dar a uitat să facă ceea ce știa. În agricultura Țării Românești sunt șanse bune cu 3 condiții: să rămână legea în vigoare cu vânzarea de teren agricol (n.r. – cu preempțiune pentru cetățenii români), nu vor umbla că e PSD în majoritate. A doua, să facem o rețea comercială proprie a României. A treia, să valorifice zona montană, are 6 legi. Să nu uităm sistemul de irigații, sistemul de combatere a grindinei și stimulare a precipitațiilor (aici noi am fost pionieri)”, a subliniat expertul. De asemenea, trebuie să se stopeze defrișarea pădurilor.

În aceeași intervenție, fostul ministru al Agriculturii a atras atenția că, în contextul implementării PNRR, care va aloca sume importante agriculturii, nu este nevoie de specialiști externi cum a bugetat fostul ministru USR Cristian Ghinea. „România are specialiști foarte buni, ei (n.r. – instituțiile europene) fac consultanță cu oamenii noștri”, a conchis Petre Daea.

Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: