„Ele aduc calorii organismului, dar nu avem un beneficiu nutrițional, pentru că ele conțin proteine de calitate inferioară, multe dintre ele conțin acele grăsimi nesănătoase de care organismul nu are nevoie. Multe dintre ele sunt procesate, sunt prăjite în băi de ulei.
Știm foarte bine că uleiul care se tot încălzește sau care e ținut la o temperatură ridicată o perioadă foarte lungă de timp (…) apar o serie de produși cancerigeni.”, susține medicul.
Care e secretul semipreparatelor?
„Când cumpărăm lucruri semipreparate, nu putem controla conținutul. Dincolo de materia primă în sine, nu putem controla conținutul de sare, zahăr, carbohidrați.
Este evident că o mâncare semipreparată are potențiatori de gust, are anumiți stabilizatori, acel produs trebuie să rămână valabil în galantar, 5-7 zile.”, a mai spus dr. Radu Țincu, care consideră că principalele victime ale alimentației nesănătoase sunt copiii noștri.
„Vedem copii de 7-8 ani care au greutatea unor adulți sau chiar unii dintre ei sunt chiar cu obezitate morbidă. Ceea ce ne spune că alimentația aceasta intens prelucrată nu face decât să deregleze metabolic organismul. Ar trebui să ne facem timp pentru noi, pentru că altfel ne scurtăm din timpul vieții.
Nu trebuie privit doar din perspectiva scăderii numărului de ani pe care îi trăim pentru că putem muri dintr-o patologie asociată cu o alimentație nesănătoasă. Calitatea vieții este afectată.
Până la urmă, dacă vom investi mai mult timp în alimentație, vom câștiga mai mult timp liber și un timp de mai bună calitate pentru noi.”, concluzionează dr. Radu Țincu.
Urmăriți întreaga ediție la podcastul „România lui Cristache” pe canalul de YouTube EVZ Capital.