Robert Turcescu a vorbit despre subiectul referitor la cerealele ucrainene, pornind de la conferința Capital din 22 martie, dedicată tendințelor și abordărilor inovatoare ale agriculturii românești în anul 2023. La eveniment au participat oficiali și reprezentanți ai agricultorilor români, precum și specialiști în agricultură de precizie și în agricultură de digitalizare. Robert Turcescu a menționat declarația surprinzătoare a lui Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor Români (AFR), fost Secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

La conferința desfășurată sub egida Capital, Daniel Botănoiu a menționat minusurile mecanismului de plată al Comisiei Europene în ceea ce privește compensările acordate fermierilor afectați de războiul din Ucraina: „Acest mecanism de plată al riscurilor de piață este perimat în prezent”. Botănoiu a menționat că doar pentru depozitare, fermierii români au cheltuit anul trecut 168 milioane de euro, din care li s-a compensat doar o mică parte, respectiv cele 10 milioane de euro anunțate marți de Comisie.

Mai mult, președintele Asociației Fermierilor Români a criticat poziția statului. Fermierii români nu își pot vinde marfa din cauza produselor agricole ucrainene: „Nu am cum să vând grâul sau floarea-soarelui, pentru că din Ucraina vine marfă fără taxe vamale, care nu respectă acele bune practici agricole pe care noi, fermierii români, suntem obligați să le respectăm. Au organisme modificate genetic. Iar în piața din România o să vedeți și marfă ucraineană 100% și amestecată. Din studiile Comisiei Europene, 60% din marfa ucraineană s-a dus pe piața europeană”. Potrivit expertului citat, intrarea pe piață a cerealelor ucrainene modificate genetic a redus numărul clienților tradiționali ai agricultorilor români.

Europa a îmbrățișat organismele modificate genetic

Moderatorul emisiunii din studioul EVZ-Capital a mărturisit că a fost gazda acestei dezbateri, poziție din care a aflat că cerealele românești sunt scoase de pe piață de cerealele ucrainene modificate genetic. Mai grav este însă, a completat Robert Turcescu, că Uniunea Europeană tolerează aceste cereale modificate genetic cu proveniență Ucraina.

„Dl. Botănoiu a spus ieri, d-le Turcescu, au pătruns pe piața românească. Hai mă, zic, au tranzitat România pe șosele, s-au dus în porturi și de acolo au luat drumul Orientului sau au ajuns în Egipt. Nu domne, zice, ai noștri erau mai proști? Când e vorba de grâne mai ieftine au luat și ei. Nu poți să știi, în momentul de față, dacă nu cumva mănânci mălai din porumb modificat genetic că e din boabe de la ucraineni, sau grâu modificat genetic. Uniunea Europeană zice pas, zic. Nu domne, au pătruns. Voi vă dați seama că la ora la care discutăm, regulile Uniunii Europene, Europa a îmbrățișat organismele modificate genetic (OMG) dinspre Ucraina cu brațele deschise și cu gurile mari? Unde-s toate regulile alea?

De la Cioloș încoace, am căzut sub toate nivelele agriculturii din Europa

Noi în România, dacă acum ceva vreme modificai o virgulă în contractele cu Comisia Europeană, nu-ți luai banii. Veneau ăia, măsurau. Întrebați-l pe un antreprenor care a luat fonduri europene, câte inspecții, dai examene de nici la Bac nu ai avut asemenea emoții. Vine Codruța, ați furat.. Ăștia vin cu niște prețuri, vă dați seama, n-a stat nimeni pe culturi să vadă ce au pus. Prețurile evident sunt de dumping. Fermierii noștri zic, nu ne cumpără nimeni grâul. Cine să ți-l mai cumpere, Gogule, că le vine ieftin de la ucraineni”, a observat gazda emisiunii.

Jurnalistul Octavian Hoandră a completat că din momentul în care Dacian Cioloș era comisar european pentru Agricultură, agricultura românească a involuat.

„De la Cioloș încoace noi am căzut imediat sub toate nivelele agriculturii din Europa. Cu bani puțini, cu aia aveți voie să cultivați, aia n-aveți voie. Distrugeți-vă animalele, distrugeți-vă tot ca să puteți lua de la noi. Lucrurile s-au profilat de mult”,  a spus el.

„Chestia cu recuperarea celor 10 milioane de euro e un circ”, a observat la rândul său jurnalistul Bogdan Comaroni, care a mai remarcat că presa românească e destul de discretă în legătură cu criza provocată fermierilor români de cerealele Ucrainei.